Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Trnavský kraj

Trnavčania majú možnosť zmeniť tvár svojho mesta

Trojičné námestie v Trnave, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Obyvatelia Trnavy môžu do projektu Mestské zásahy prispieť svojimi podnetmi a projektmi na využitie verejných priestorov vo svojom meste, v jeho historickom jadre i okrajových štvrtiach.

Trnava 2. januára (TASR) – Obrovskú vlnu kreativity, zaujímavé diskusie a výstupy očakáva primátor Trnavy Peter Bročka od projektu Mestské zásahy. Obyvatelia mesta môžu doň prispieť svojimi podnetmi a projektmi na využitie verejných priestorov vo svojom meste, v jeho historickom jadre i okrajových štvrtiach. Najlepšie myšlienky chce mesto zrealizovať.

"Máme veľký záujem, aby takto došlo k dôslednejšiemu zmapovaniu verejných miest. Som veľmi zvedavý a teším sa," povedal primátor Trnavy. Dodal, že návrhy môžu Trnavčania podávať bez ohľadu na to, či je vlastníkom danej lokality alebo objektu mesto, či iný subjekt. Cieľom je nájsť problematické miesta a nevyužitý potenciál a kreatívne do nich zasiahnuť. Zásah môže mať rôznu formu - od umeleckých inštalácií, úpravy zelene, či tvorby nových zelených plôch, až po zložitejšie architektonické koncepty. "Nepochybujem, že niektorí umelci 'zaútočia' na dom kultúry alebo poštu na hlavnom námestí, ktoré sa mnohým nepáčia, rovnako ako na priestor pozdĺž hradieb. Alebo sa pohrajú s Trnávkou," povedal Bročka pre TASR.

Termín podávania je do 5. apríla, všetky náležitosti sa nachádzajú na adresách trnava.zasahy.sk a facebook.com/MestskeZasahyTT. Medzi prvými podnetmi sa tam objavil podnet Adriany R. s názvom Krajší Ružový park či Pauly M., poukazujúcej na potenciál areálu bývalého trnavského cukrovaru. Prvým projektom je Multifunkčný park Kamenáč. Prihlásené návrhy sa dostanú na výstavu, ktorá je naplánovaná na jún do Synagógy – centre súčasného umenia, zverejnené budú aj v publikácii. Pre tých, ktorí chcú podať svoj námet, webová stránka poskytuje podrobné informácie o územnom pláne Trnavy, mapy, 3D prehliadku mesta, dokument Stratégia adaptácie mesta Trnava na dopady zmeny klímy, popis najhlavnejších pamiatok a ďalšie podklady. Posudzovanie podnetov a projektov bude úlohou odbornej poroty.

Mestské zásahy nie sú originálnou myšlienkou Trnavy, prvýkrát sa uskutočnili pred siedmimi rokmi v Bratislave. Odvtedy myšlienku realizovali vo viacerých slovenských a českých mestách. Potvrdil sa zámer, že ide o dobrú možnosť, ako zapojiť širšiu odbornú i laickú verejnosť do riešenia problémov miest a diskutovať o nich. V Trnave na projekte participuje OZ Publikum. sk a ÚzemnéPlány.sk