Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnavská univerzita udelila doktorát profesorovi Bélovi Merkelymu

Na snímke budova Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Slávnostnou bohoslužbou Te Deum a udelením čestného doktorátu rektorovi budapeštianskej Semmelweisovej univerzity Bélovi Merkelymu uzavrela Trnavská univerzita v Trnave akademický rok 2021/2022.

Trnava 11. mája (TASR) – Slávnostnou bohoslužbou Te Deum a udelením čestného doktorátu rektorovi budapeštianskej Semmelweisovej univerzity Bélovi Merkelymu uzavrela Trnavská univerzita (TU) v Trnave akademický rok 2021/2022. Škola si v ňom pripomínala 30 rokov od svojho založenia, informoval o tom PR TU Matúš Demko.

Čestný doktorát TU udelila kardiológovi Merkelymu na slávnosti za prítomnosti zástupcov akademickej obce v aule Pázmáneum, pomenovanej po zakladateľovi univerzity, kardinálovi Petrovi Pázmaňovi. Profesor Merkely sa vo výskumnej práci zameriava na nefarmakologickú liečbu srdcových zlyhaní, nové techniky v intervenčnej kardiológii, invazívne a neinvazívne zobrazovanie pri srdcovom zlyhaní, arytmie a akútne koronárne syndrómy a napokon športovú kardiológiu.

Semmelweisova univerzita, ktorú vedie, je právnou nástupkyňou lekárskej fakulty pôvodnej Trnavskej univerzity, založenej v roku 1635. „Na naše historické korene sme nezabudli ani na chvíľu,“ povedal vo svojom príhovore. Doplnil, že „dve z najvýznamnejších miest v senátnej sieni zdobia obrazy Petra Pázmaňa a Márie Terézie – pod ich drobnohľadom prijímame rozhodnutia dôležité pre budúcnosť. A pri slávnostnom otvorení fakulty skladajú naši študenti prísahu na žezlo vyrobené v roku 1772 pre lekársku fakultu Trnavskej univerzity,“ uviedol Merkély.

Ako informoval Demko, v jubilejnom akademickom roku mala TU spolu 5202 študentov vo všetkých stupňoch a formách štúdia. „Ide o najvyšší počet v posledných šiestich sledovaných rokoch. V súčasnosti prebiehajú aj štátne skúšky končiacich ročníkov, vlani túto vysokú školu ukončilo 1330 absolventov,“ konštatoval. Ako zhodnotil rektor TU René Bílik, uplynulé mesiace boli poznačené pandémiou a dištančnou výučbou. „Súčasne to bol rok vyplnený zápasom o podobu novely vysokoškolského zákona, ktorého podstatou bola ochrana samosprávneho charakteru vysokých škôl pred etatistickými a centralizačnými zásahmi. Ten zápas sa, žiaľ, neuskutočnil len za rokovacími stolmi, ale jeho súčasťou boli aj masové protesty študentov v uliciach,“ uviedol. Prijatý kompromisný zákon podľa neho nerieši podstatné problémy.