Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnavské organové dni oslávia 25. ročník

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Tento rok sa milovníci hudby môžu tešiť na sedem koncertov v rôznych kombináciách organa a iných hudobných nástrojov a ansámblov.

Trnava 25. júla (TASR) - Trnavské organy sa opäť rozozvučia skladbami od hudobných velikánov v rámci medzinárodného festivalu Trnavské organové dni, ktorý oslavuje 25. výročie svojho vzniku.

Tento rok sa milovníci hudby môžu tešiť na sedem koncertov v rôznych kombináciách organa a iných hudobných nástrojov a ansámblov, na ktorých zaznejú skladby od obdobia baroka až po súčasnosť.

"Je to pre nás výnimočný rok, keďže oslavujeme 25. výročie vzniku festivalu a zároveň stále platia obmedzenia. Počas 25 rokov sme zorganizovali viac ako 150 koncertov, doviedli renomovaných umelcov, ako skladateľa Petra Ebena, herca Mareka Ebena, organistov Oliviera Latryho, Daniela Rotha, Davida di Fiore a ďalších. Ale staráme sa aj o vzácne historické organy v Bazilike sv. Mikuláša. Vďaka tomu Trnava získala za zreštaurovanie najstaršieho organa v meste Cenu ministra kultúry za rok 2012," uviedol zakladateľ medzinárodného festivalu a organista Stanislav Šurin.

V nedeľu 26. júla sa svojou hrou predstaví slovenský organista Štefan Iľaš a spoluúčinkovať bude s ním súbor špecializujúci sa na starú hudbu Il Cuore Barocco.

Počas jubilejného ročníka sa v auguste predstavia poľský organista Blažej Musialczyk s basistom Jakubom Gubkom, nemecký organista Johannes Skudlik, slovenský organista Stanislav Šurin so sopranistkou Zuzanou Šebestovou či Španiel Tomé Olives s Miešaným speváckym zborom Tirnavia, ktorý vedie zbormajster Michal Stahl.

Záverečný koncert 30. augusta bude patriť Američanovi pôsobiacemu na Slovensku Davidovi di Fiore a cirkevno-hudobnému spolku pri Bazilike sv. Mikuláša v Trnave s dirigentom Danielom Ruzzierom.