Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Na Slovensku otvorili prvý bytový dom. Je v Trnave

Na snímke zariadený byt počas slávnostnej inaugurácie prvého bytového domu v pasívnom štandarde v novostavbe Zelené átrium v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Náklady na prevádzku sú približne o 90 percent nižšie ako v bežnom dome postavenom pred rokom 1995.

Trnava 15. mája (TASR) – Prvý pasívny bytový dom na Slovensku Zelené átrium odovzdali v týchto dňoch do užívania v Trnave. Spoločnosť SMF Marko naň prebudovala chátrajúcu budovu bývalých polygrafických závodov, v objekte je 44 bytových jednotiek.

Koncept bývania v Zelenom átriu má tri základné piliere. Prvým je zelená výstavba, druhým úspora prevádzkových nákladov a tretím budovanie susedskej komunity. "Je príjemné vedieť, že bývate na mieste, ktoré neodkrojilo z ornej pôdy a nebol preň vyrúbaný les," zdôraznil architekt Miroslav Marko, autor a investor objektu.

Cieľom projektu je podľa neho ukázať, že na Slovensku má zmysel stavať domy s minimálnou spotrebou energie už teraz a nie je potrebné čakať na platnosť smerníc či zmenu legislatívy. Dodal, že dôkazom, že filozofia zelenej architektúry nie je len "zábavkou" architektov a akademikov, je aj veľký záujem o byty. Zo 44 bytových jednotiek bolo v čase odovzdania v stredu 13. mája predaných 75 percent. Argumentom pre kúpu bytu bola vízia komfortu bývania v kombinácii s takmer nulovými nákladmi na prevádzku. Sú približne o 90 percent nižšie ako v bežnom dome postavenom pred rokom 1995. Na dosiahnutie tohto stavu autori stavby použili tie najmodernejšie výpočty a technológie, ktoré z nej robia slovenský unikát.

Na snímke zariadený byt počas slávnostnej inaugurácie prvého bytového domu v pasívnom štandarde v novostavbe Zelené átrium v Trnave.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


"Pre výstavbu sa podarilo zrecyklovať viac ako 90 percent materiálu pôvodnej stavby. Zo starých tehál a betónu vzniklo predrvením asi 1500 ton recyklátu, ktorý sme využili pri zásype a príprave podložia," vysvetlil Marko. Z pôvodnej budovy sa tiež podarilo zachrániť veľkú časť železobetónovej a oceľovej konštrukcie.

Hlavným dodávateľom nových materiálov na stavbu bola spoločnosť Saint-Gobain so svojimi štyrmi divíziami. Okná sú tvorené izolačným trojsklom, ktoré poskytuje okrem vynikajúcich izolačných vlastností aj možnosť solárnych ziskov. Tepelný komfort a chladenie v budove zabezpečujú tepelné čerpadlá na princípe vzduch/voda a zem/voda. Energiu zo zeme využívajú prostredníctvom energetických pilót, ktoré sa nachádzajú pod objektom a zároveň slúžia ako základy. V letných mesiacoch sa odpadové teplo z tepelného čerpadla vzduch/voda využíva na ohrev teplej vody. "Okrem toho, že Zelené átrium je prvým pasívnym bytovým domom na Slovensku, máme preň v pláne aj ďalšie prvenstvo – ašpiruje na jeden z najvýznamnejších certifikátov, medzinárodný certifikát trvalo udržateľných budov LEED Platinum," dodal Marko.

Na snímke terasa prvého bytového domu v pasívnom štandarde v novostavbe Zelené átrium počas slávnostnej inaugurácie v Trnave v stredu 13. mája 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


V každom byte je nainštalovaná vetracia jednotka so spätným získavaním tepla. Vetranie funguje bez nutnosti otvárania okien a vďaka konštantnej výmene vzduchu nehrozí ani tvorba plesní. Fasádu bytového domu tvorí omietka so vzhľadom dreva, ktorá nezaťažuje konštrukciu a dodáva celej budove harmonický vzhľad. Utužovanie dobrých vzťahov medzi susedmi by mal uľahčiť spoločný priestor zelenej strechy a spoločenské priestory na druhom poschodí budovy.

"Slovensko je po všetkých stránkach pripravené na takýto typ stavieb. Vieme, ako na to a vieme aj, že existuje dopyt," konštatoval Marko.

Na snímke slávnostná inaugurácia prvého bytového domu v pasívnom štandarde v novostavbe Zelené átrium v Trnave v stredu 13. mája 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj