Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Trnavský kraj

V Trnavskom kraji narastá počet pacientov na chrípkové ochorenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V štvrtom kalendárnom týždni uzatvorili v Trnavskom kraji z dôvodu akútnych respiračných ochorení päť školských kolektívnych zariadení.

Trnava 23. januára (TASR) - V štvrtom kalendárnom týždni zaznamenali v Trnavskom kraji 7100 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných ochorení bolo 986. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 15,4 percent a nárast chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 48,6 percent. Informovala TASR Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave.

"Najvyššiu chorobnosť na akútne respiračné choroby sme zaevidovali v okrese Dunajská Streda. Z hľadiska veku sa najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia vyskytla u detí do päť rokov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom najvyšší nárast na akútne respiračné ochorenia sme pozorovali vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných a 15- až 19-ročných obyvateľov," uviedla Kollárová. Dodala, že z celkového počtu akútnych respiračných ochorení hlásili komplikovaný priebeh u 1,5 percenta pacientov - najčastejšie išlo o sinusitídu (zápal prínosových dutín) a pneumóniu (zápal pľúc).

Podľa jej ďalších slov z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni sporadického výskytu. V štvrtom kalendárnom týždni uzatvorili v Trnavskom kraji z dôvodu akútnych respiračných ochorení päť školských kolektívnych zariadení, z toho štyri materské školy, tri v okrese Galanta a jednu v okrese Senica. V okrese Galanta neotvorila svoje brány jedna základná škola.