Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj zmodernizuje svoje galérie v Senici a Trnave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvýši sa komfort pre návštevníkov i zamestnancov, Jozef povedal Viskupič.

Trnava/Senica 7. apríla (TASR) - Do Galérie Jána Koniarka (GJK) v Trnave a Záhorskej galérie Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici poputuje spolu vyše 320.000 eur vďaka tomu, že Trnavský samosprávny kraj (TTSK) uspel s projektmi na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov v organizáciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Už predtým podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča krajská samospráva získala z eurofondov na rovnaký účel vyše 2,5 milióna eur pre deväť kultúrnych inštitúcií, stredných škôl a zariadení sociálnych služieb.

"Vykurovanie v priestoroch našej trnavskej aj senickej galérie môže byť takto zabezpečované prostredníctvom tepelných čerpadiel. Spojíme príjemné s užitočným. Budeme ekologickejší a lacnejší. Viac zdrojov tak ostane na starostlivosť o vzácne umelecké diela a ich prezentáciu. Zvýši sa aj komfort pre návštevníkov i zamestnancov," povedal Viskupič.

Nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia tvorí 95 percent oprávnených výdavkov projektov. V prípade galérie v Trnave ide o 158.720 eur a v prípade galérie v Senici o 161.971 eur. S realizáciou projektov by sa malo začať v priebehu tohto roka. Celkovo tak kraj realizuje už 11 projektov v oblasti zefektívnenia tepelného hospodárstva za 2,8 milióna eur.