Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský samosprávny kraj pripravil štvrtý Deň otvorených dverí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Deti si počas DOD mohli vyskúšať svoje zručnosti pri viacerých pripravených aktivitách.

Trnava 3. júna (TASR) - Sobota v Trnave patrila aj Dňu otvorených dverí (DOD) Trnavského samosprávneho kraja. Samospráva štvrtýkrát sprístupnila verejnosti svoj úrad na Starohájskej ulici a pripravila pre návštevníkov nielen bohatý program, orientovaný najmä na najmenších, ale predstavila svoje odbory a organizácie. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča záujem o návštevu malo opäť viac ľudí ako pri predošlom DOD.

Záujemcovia si mohli pozrieť sálu, kde zasadá poslanecký zbor, vo svojej kancelárii ich vítal aj predseda TTSK. "Ľudia sa pýtali, čo je nového v našom kraji, veľa otázok sa týkalo cyklotrás, opráv ciest a pred úradom zaparkovaný historický autobus ich motivoval k otázkam o autobusovej doprave a grafikone," povedal Viskupič pre TASR. Dodal, že ho teší, že ľudia prichádzajú a pýtajú sa na čoraz konkrétnejšie veci.

O cyklotrasách sa mohli návštevníci dozvedieť aj v samostatnom infostánku, rovnako sa prezentovalo piešťanské letisko, domovy sociálnych služieb, služba domáceho tiesňového volania SOS gombík, niektoré stredné odborné školy, vozidlami Správa a údržba ciest TTSK. Prezentáciu malo tiež Balneologické múzeum Imricha Wintera či projekt na monitorovanie ovzdušia Populair, ktorého je TTSK partnerom. V kraji má štyri monitorovacie stanice v Trnave, Topoľníkoch, Senici a Seredi. "Výsledky sú na webe alebo v aplikácii s názvom Dnes dýcham, ktorú si ľudia môžu stiahnuť do mobilu a zisťovať priebežne stav ovzdušia v lokalite monitorovacej stanice. Určené je to pre potrebu malých detí, alergikov, chorých s dýchacími cestami a podobne," uviedla pre TASR manažérka kvality ovzdušia na TTSK Marta Bejdáková.

Deti si počas DOD mohli vyskúšať svoje zručnosti pri viacerých pripravených aktivitách, skladali puzzle podľa turistických lákadiel kraja ako Smolenický zámok, vodný mlyn v Jelke, jaskyňa Driny a kráľovské mesto Skalica, potešili ich divadielka a pre všetkých bola určená gastro či wellness zóna a prehliadka krojov jednotlivých regiónov TTSK.