Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

TTSK: Kraj sa snaží o oddlženie Letiska Piešťany

kúpele Piešťany Foto: TASR

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol o oddlžení Letiska Piešťany, a.s., cestou kapitalizácie pohľadávok. Poslanci odsúhlasili postúpenie pohľadávky v celkovej výške 1,459 milióna eur na TTSK.

Trnava 22. apríla (TASR) – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol o oddlžení Letiska Piešťany, a.s., cestou kapitalizácie pohľadávok. Poslanci odsúhlasili postúpenie pohľadávky v celkovej výške 1,459 milióna eur na TTSK. Ide o dlh voči jednému z najväčších veriteľov letiska - spoločnosti SMS TTSK, s.r.o., ktorej zakladateľom je TTSK.

TTSK je väčšinovým akcionárom v a. s. Letisko Piešťany, v súčasnosti vlastní 56,37 % akcií, mesto Piešťany má 21,49 % akcií a štát vlastní 22,14 % akcií. Po nadobudnutí pohľadávok pristúpi TTSK ku kapitalizácii pohľadávky v spoločnosti formou zvýšenia základného imania nepeňažným vkladom, čím príde k percentuálnemu zvýšeniu majetkovej účasti TTSK.

"Dlhodobo sa snažíme ako akcionári udržať letisko v prevádzkyschopnom stave, mesačne potrebuje 40- až 50.000 eur na bezpečnosť letovej prevádzky,"
konštatoval na dnešnom rokovaní krajského zastupiteľstva TTSK jeho predseda Tibor Mikuš. Letisková spoločnosť v najbližšom čase nie je podľa jeho slov schopná splatiť svoje záväzky, hoci sa medziročne počet cestujúcich zvyšuje. Na bežnú prevádzku a splácanie záväzkov to zatiaľ nestačí.

Mikuš informoval, že sa črtá podpora zo strany štátu, ktorá by pomohla letisku zhruba na jeden rok. "Dúfame a veríme, že sa nám za ten čas podarí nájsť strategického partnera," povedal a dodal, že TTSK sa veľmi snaží zachovať letisko, hoci nie za každú cenu. "Tento kraj, už vzhľadom na známy priemyselný aj turistický potenciál, ale aj potenciál mesta Piešťany, jednoducho letisko potrebuje," konštatoval predseda TTSK.