Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trnavský kraj

Poslanci Trnavského kraja schválili štipendiá a vznik ZŠ v Šamoríne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Po dohode s Ministerstvom školstva SR má školu zriadiť Okresný úrad Trnava. Dočasne môže byť umiestnená v priestoroch Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne.

Trnava 31. júla (TASR) – Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na uplynulom zasadnutí rokovali aj o schválení štipendií a súhlasili so vznikom novej základnej školy v Šamoríne.

"Poslanci schválili zmeny v prideľovaní krajských štipendií. Rozšírili sme okruh životných situácií, v ktorých môžu stredoškoláci požiadať o štipendium v sociálnej núdzi. Zaviedli sme tiež možnosť udeliť štipendium každému členovi športového kolektívu. Doteraz sa prideľovalo len tímu ako takému. Úplne novú finančnú podporu sme pripravili pre študentov v nedostatkových odboroch," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Krajskí poslanci súhlasili aj so vznikom novej základnej školy v Šamoríne, ktorá bude ponúkať vzdelávanie v slovenskom jazyku pre deti z okolitých obcí ako Rohovce, Lehnice, Kyselica a Báč. "Nie je to primárne úloha kraja, ale rozhodli sme sa, že kraj pomôže. Poskytneme priestory v našom gymnáziu. Je to riešenie, ktoré môže byť uskutočnené už od 1. septembra, ale upozorňujem, že je koniec júla a takáto škola neexistuje. Myslím si, že príprava takejto školy potrebuje širší horizont, ako je jeden mesiac," doplnil predseda TTSK.

Po dohode s Ministerstvom školstva SR má školu zriadiť Okresný úrad Trnava. Dočasne môže byť umiestnená v priestoroch Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne. "Je to svojim spôsobom anomália, že samosprávny kraj vstupuje do kompetencie mesta. Na druhej strane si treba povedať, že Šamorín je v súčasnosti satelit Bratislavy. Takmer nekontrolovaná výstavba priniesla to, že v meste chýba infraštruktúra a vyššia občianska vybavenosť, predovšetkým školské a predškolské zariadenia. Neviem, kedy Šamorín prijal poplatok za rozvoj, ale je tam cítiť deficit a dnes tam základná škola chýba. Na základe podnetu občanov kraj vstúpil do tejto problematiky," informoval poslanec kraja Zdenko Čambal.