Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Trnavský kraj pripravuje ďalší deň očkovania proti vírusu HPV

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Premiérový deň očkovania proti tomuto vírusu sa v TTSK konal v apríli tohto roka.

Trnava 1. júna (TASR) – Už druhý špeciálny deň očkovania proti ľudskému papilomavírusu - vírusu HPV pripravujú v Trnave, v Dunajskej Strede a v Skalici na 17. júna. Ponuka je určená záujemcom o prvú, ale aj druhú či tretiu dávku vakcíny. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Premiérový deň očkovania proti tomuto vírusu sa v TTSK konal v apríli tohto roka. Aktuálne TTSK spustil možnosť registrácie na dobrovoľné očkovanie pre záujemcov z dôvodu, že očkovacia schéma je dvojdávková pre deti do 15. roku života a trojdávková pre mladistvých, ktorí už tento vek dosiahli. Registrácia je otvorená aj pre záujemcov, ktorí prvé očkovanie absolvovali mimo TTSK.

Záujemcovia sa môžu registrovať prostredníctvom formulára na webovej stránke cakarentt.sk. Je určený dospelým aj mladistvým nad deväť rokov. Vakcína je v plnej výške hradená poisťovňou dievčatám a chlapcom vo veku 12 rokov, ktorí ešte nemali 13. narodeniny. Starší záujemcovia môžu využiť finančné benefity, ktoré ponúkajú jednotlivé zdravotné poisťovne. Opätovná registrácia je potrebná aj pre pacientov, ktorí dostali prvú dávku vakcíny počas očkovania v mesiaci apríl.

Ľudský papilomavírus je rakovinotvorný vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Je vysoko nákazlivý a prenáša sa pohlavným stykom. S týmto typom vírusu sa počas života stretne väčšina sexuálne aktívnych mužov a žien. Infekcia sa spočiatku nemusí prejaviť, pričom prvotné príznaky sa môžu objaviť po niekoľkých rokoch.

TTSK pripravuje očkovací deň pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR, Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti, Slovenskej lekárskej spoločnosti v spolupráci s pacientskymi organizáciami Nie rakovine, Liga proti rakovine a župnými strednými zdravotníckymi školami.