Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

V areáli bývalého cukrovaru v Trnave sa začína výstavba bytov

Na snímke budovy bývalého cukrovaru pri príležitosti slávnostného poklepania základného kameňa projektu CUKROVAR v Trnave v stredu 25. mája 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Niektoré budovy v areáli cukrovaru sú zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok ako významný dokument vývoja priemyselnej architektúry, urbanizmu a cukrovarníckeho priemyslu na Slovensku.

Trnava 25. mája (TASR) – Areál bývalého cukrovaru v Trnave po takmer dvoch desaťročiach od ukončenia prevádzky oživí stavebný ruch. V úvodných troch etapách v priebehu približne troch rokov by malo v jednej časti rozsiahleho pozemku vzniknúť spolu 544 bytov v nízkopodlažných domoch s priamym napojením na park pri kalvárii. Informoval o tom pri slávnostnom poklepaní základného kameňa Eduard Šebo, predseda predstavenstva spoločnosti United Industries, ktorá je vlastníkom areálu.

Cukrovar v Trnave bol dlhodobo najväčším v Rakúsko-Uhorsku, Československu i na Slovensku. Postavili ho v druhej polovici 19. storočia na pozemkoch s výmerou zhruba 25 hektárov na okraji mesta, no postupom času a s rozmachom mesta sa dostal do jeho stredu, tesne za hranicu mestskej pamiatkovej rezervácie, pričom predstavuje zhruba polovicu jej rozlohy. Na tejto skutočnosti postavil investor myšlienku prepojiť ich a vybudovať v lokalite moderné centrum Trnavy s mestotvornými funkciami. Proces sa rozbiehal už v roku 2008, avšak, ako doplnil Šebo, vstúpila do toho hospodárska kríza. Na jeseň tohto roku plánuje investor prezentovať svoju predstavu o jeho celkovej podobe.
Na snímke zľava konateľ realitnej kancelárie Neoreal Michal Žitník, predseda predstavenstva United Industries Eduard Šebo, viceprimátor Trnavy Tibor Pekarčík, zástupca ČSOB Miroslav Zadubenec a projektový manažér QCM Martin Kulina pózujú počas slávnostného poklepania základného kameňa projektu CUKROVAR v Trnave v stredu 25. mája 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Architekt Pavol Zibrin ako člen riešiteľského kolektívu uviedol, že cieľom je vytvoriť živú štvrť. "Celková konverzia cukrovaru je beh na dlhú trať, no keď sa podarí dobudovať celú zónu, v Trnave okrem mnohých bytov, parku, kancelárskych a obchodných priestorov môžu pribudnúť aj atraktívne, kvalitne zrekonštruované industriálne objekty," uviedol Zibrin.

Štyri budovy cukrovaru, dva sklady cukru, hlavná výrobná hala a administratívna budova sú zapísané v zozname národných kultúrnych pamiatok ako významný dokument vývoja priemyselnej architektúry, urbanizmu a cukrovarníckeho priemyslu na Slovensku. Podľa Zibrina by mohli byť premenené na objekty nielen celomestského a regionálneho, ale aj medzinárodného kultúrno-spoločenského významu s mnohými funkciami a možnosťami. Šebo avizoval, že nové objekty budú citlivo včlenené medzi historické stavby.
Na snímke budova bývalého cukrovaru pri príležitosti slávnostného poklepania základného kameňa projektu CUKROVAR v Trnave v stredu 25. mája 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

"Projekt cukrovaru sa o niekoľko rokov oneskoril, mesto ho víta," konštatoval na zahájení výstavby bytových domov zástupca primátora Trnavy Tibor Pekarčík. Potrebám revitalizácie vyšiel už pred niekoľkými rokmi v ústrety aj územný plán mesta. "Teším sa, že po úvodnej fáze sa do stredu záujmu dostanú práve historické industriálne stavby, ktoré sa časom zrevitalizujú a nájdu svoju novú funkciu," uviedol Pekarčík.