Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Trnavský kraj

V galérii v Senici sprístupnia výstavu Z krajiny do krajiny

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava potrvá v priestoroch Záhorskej galérie a Záhorskom osvetovom stredisku do 10. septembra.

Senica 25. júla (TASR) - V priestoroch Záhorskej galérie a Záhorského osvetového strediska, ktorých zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, otvoria 3. augusta vernisážou výstavu Štefana Ortha Z krajiny do krajiny. TASR o tom informovala za galériu Zuzana Dohnalová.

"Maliar, pedagóg, fotograf a príležitostný kurátor Štefan Orth sa retrospektívnym výberom svojej takmer 60-ročnej kresbovo-maliarskej tvorby prezentuje paralelne vo dvoch výstavných priestoroch v Senici," uviedla Dohnalová.

Ako doplnila, komplexne je výstava dokladom konštantných väzieb k okruhom klasickej žánrovej maľby. "Autor príležitostne tematizuje i kvetinové, resp. predmetové zátišie a okrajovo siahne aj k figurálnym motívom," informovala kurátorka výstavy Božena Juríčková.

Ako uviedla, tvorba autora neruší konvencie ani nehľadá násilné paralely s pohybmi na dobovej scéne. "Autor plynule, viac-menej kontinuálne projektuje svoj pomerne zavčasu, už v úvodnej etape relatívne žánrovo i sujetovo vyprofilovaný program. Krajinu diagnostikuje v prieniku lokálnych a pocitových väzieb, pričom postupne redukuje vecnú optiku v prospech emocionálnej roviny a voľnejších, impresívnejších a imaginatívnejších citácií," povedala kurátorka.

Výstava potrvá v priestoroch Záhorskej galérie a Záhorskom osvetovom stredisku do 10. septembra.