Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Hlohovci sa naraz konali dva protesty, zaobišli sa bez incidentu

Na snímke policajti odvádzajú protestujúceho za provokácie počas tichého protestu proti fašizmu, rasizmu a neznášanlivosti pred začiatkom zhromaždenia ĽSNS v Hlohovci v piatok 17. mája 2019. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Asi pred desiatimi dňami ĽSNS ohlásila na piatok míting v jednom z hlohovských hotelov. Primátor plánoval osloviť nájomcu, aby podujatiu priestor nedal, ale kým tak urobil, hotelier sám akciu zrušil.

Hlohovec 17. mája (TASR) - Na protiľahlých stranách námestia, vo vzdialenosti asi 15 metrov proti sebe stáli v piatok podvečer v Hlohovci dve skupiny občanov. Strana Kotleba - ĽSNS tam zvolala svoj predvolebný míting ako protestné zhromaždenie proti utláčaniu základných práv a slobôd. Na pozvanie primátora mesta Miroslava Kollára ako súkromného organizátora prišli zase obyvatelia mesta na tichý protest proti fašizmu, rasizmu a neznášanlivosti. Priaznivcov ĽSNS bolo okolo 70, protestujúcich bolo cez 100. Až na zopár pokrikov a potlesku smerovanom na opačnú stranu k incidentu nedošlo.

Tichý protest sa začal pol hodiny pred ohláseným mítingom ĽSNS. Podporujúci, medzi ktorými boli aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a mestskí a krajskí poslanci, držali v rukách transparenty s prečiarknutým symbolom fašizmu a nápismi, ako "Nerobte si z EÚ 4. ríšu", "Tisa sme zastavili neskoro, ukážme svetu, že sme sa poučili", "Fašizmus je nezlučiteľný so slobodou". Niesli ich aj študenti miestnej Obchodnej akadémie.

Na snímke protestujúci počas tichého protestu proti fašizmu, rasizmu a neznášanlivosti pred začiatkom zhromaždenia ĽSNS v Hlohovci v piatok 17. mája 2019.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Študent Dávid povedal, že chce, aby Slovensko v europarlamente reprezentovali slušní ľudia. Účasť Milana podnietila skutočnosť, že jeho pradedo bol v druhej svetovej vojne ako vojak zajatý a deportovaný do koncentračného tábora v Auschwitz-Birkenau, podarilo sa mu však prežiť. Mladý muž nechce, aby sa takéto dejiny opakovali. Oboch študentov a ich spolužiačky znepokojil výsledok školských volieb, kde, ako uviedli, s prevahou zvíťazila ĽSNS. V mestskom rozhlase v čase trvania protestu zneli mená 700 Hlohovčanov, ktorí sa stali obeťami vyvražďovania počas vojny. Časť mien niesla na transparente Hlohovčanka Eva. Povedala, že ju znepokojuje, že aj v Hlohovci sa aktivizujú strany, podporujúce fašizmus a preto prišla na tichý protest. "Aby som prejavila nesúhlas s tým, že v našej spoločnosti začínajú prevládať extrémistické tendencie, a zároveň aby som si uctila pamiatku týchto obetí," povedala pre TASR. V závere tichého protestu pozval Kollár prítomných na večerné predstavenie Nového divadla Nitra Anna Franková.

Na snímke zhromaždenie ĽSNS a za nimi protestujúci počas tichého protestu proti fašizmu, rasizmu a neznášanlivosti v Hlohovci v piatok 17. mája 2019.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Na mítingu ĽSNS sa prítomným prihovorili poslanci NR SR za túto stranu Milan Uhrík a Milan Mazurek, ktorí hovorili o hodnotách, ktoré strana propaguje a obhajuje. Uhrík pre TASR v súvislosti s aktivitou primátora a sympatizujúcich Hlohovčanov povedal, že je to tragédia, "títo ľudia nevedia, čo je fašizmus, my extrémisti nie sme, potvrdil to aj súd a tisíce našich voličov". Podľa neho Hlohovčania protestovali proti niečomu, čo si sami vymysleli. "Takúto reakciu, s akou sme sa stretli v Hlohovci, sme nezažili počas celej predvolebnej kampane, a to už máme za sebou niekoľko desiatok stretnutí. Primátor opakovane nedovolil, aby sa naše stretnutie s voličmi konalo, takto paranoidne nereagoval doposiaľ nikto," uviedol Uhrík.

Zhruba pred desiatimi dňami ĽSNS ohlásila na piatok míting v jednom z hlohovských hotelov. Primátor, ako uviedol na sociálnej sieti, plánoval osloviť nájomcu, aby podujatiu priestor nedal, ale kým tak urobil, hotelier sám akciu zrušil.

Protestujúca proti fašizmu Eva hovorí o dôvodoch prečo prišla na protest



Poslanec NRSR M. Uhrík: Takáto trápna reakcia proti nám nebola ešte nikde