Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

V Koppelovej vile v Trnave vystavuje český vizuálny umelec Václav Kočí

Snímka z výstavy v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ako kurátor uviedol, vizuálny umelec a pedagóg Václav Kočí programovo rozvíja vizuálny jazyk geometrickej abstrakcie.

Trnava 16. marca (TASR) - Výstava s názvom Alternatívna topografia predstavuje aktuálnu tvorbu popredného českého maliara Václava Kočího. Od štvrtka sa predstavuje v trnavskej Galérii Jána Koniarka (GJK), vo výstavných priestoroch nového krídla Koppelovej vily. Potrvá do 7. mája, kurátorom je riaditeľ galérie Vladimír Beskid.

Ako kurátor uviedol, vizuálny umelec a pedagóg Václav Kočí programovo rozvíja vizuálny jazyk geometrickej abstrakcie. "Vytvára farebné iluzívne vzorce, kde fungujú obrazové a alfabetické dáta a ich kultúrne čítanie. Tiež rytmické polia a štruktúry, v ktorých pulzuje dynamika a pohyb, vnímanie času i modelovanie vrstveného obrazového priestoru. Na základe konceptuálnych východísk prináša koncentrovanú transformáciu textových a numerických informácií do vizuálnych kódov a abstraktných polí," informoval.

Na výstave je séria akrylových abstraktných plátien z posledného obdobia 2019-22 ako Alphabets, Quotes, diela Bond či Half Asleep až po ústredný obraz Tunnels z roku 2023. "Priamo pre priestor Galérie Jána Koniarka autor vytvoril lepiacimi páskami na vstavanú stenu osobitú výtvarnú hru, súvislý rytmus písmen slova uroboros. V prenesenom význame slove umelec tak vytvára novú vizuálnu topografiu, kde mapuje a skúma vlastnosti farebných polí, elementárneho tvaroslovia, textúry a ich symbolického vnímania," doplnil Beskid.

Václav Kočí (1981) žije a tvorí v Brne. Samostatne vystavuje od roku 2003. Od roku 2011 organizuje platformu Open Studios Brno, neskôr aj Ostrava. V rokoch 2013 až 2021 vytvoril početné realizácie a intervencie v architektúre.