Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Múzeu holokaustu si pripomenuli deportácie Židov i obete v Bruseli

Na snímke riaditeľ Múzea holokaustu Martin Korčok počas pietnej spomienky na obete holokaustu, ktorú zorganizovalo Múzeum holokaustu a mesto Sereď dňa 22. marca 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pietna spomienka sa konala pri príležitosti prvého transportu do koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý bol vypravený 25. marca z Popradu.


Sereď 22. marca (TASR) – Desiatky ľudí spolu so zástupcami samosprávy a veľvyslanectiev viacerých európskych krajín i štátu Izrael sa dnes zišli v Múzeu holokaustu v Seredi pri pietnej spomienke na všetky obete holokaustu. Minútou ticha si tiež uctili pamiatku obetí dnešných teroristických útokov v Bruseli.

Pietna spomienka sa konala pri príležitosti prvého transportu do koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý bol vypravený 25. marca z Popradu. V priebehu niekoľkých mesiacov bolo potom do rôznych táborov vypravených celkovo 57 transportov, ktoré za hranice vyviezli takmer 58.000 slovenských občanov židovského pôvodu.

„Zišli sme sa, aby sme si s úctou spomenuli na tých, ktorí sa nevrátili, a zároveň s nádejou, že bolestná minulosť týchto obetí zabráni, aby sa niečo podobné v budúcnosti zopakovalo. Zvlášť dnes je to aktuálne. Polarizácia názorov nahráva vyznávačom definitívnych riešení. Akoby historická skúsenosť nebola dostatočne varujúca. Je iba na nás, na ostatných ľuďoch, ktorí si vážia život a považujú ho za najvyššiu hodnotu, aby sme nedovolili voľný priechod nenávisti a často ľahostajnosti voči osudu druhých. Verím, že ľudstvo nikdy viac nedovolí, aby sa tieto hrôzy opakovali,“ uviedol primátor Serede Martin Tomčányi.

Vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok pripomenul, že za tragédiou židovských obetí nestáli iba tí, ktorí ich mučili v koncentračných táboroch. „V roku 1942 to boli ľudia spomedzi nás, ktorí sa spolupodieľali na týchto ukrutnostiach. Ešte aj v súčasnosti máme na Slovensku pseudohistorikov, ktorí tvrdia, že my nemáme nič s holokaustom, lebo na Slovensku neboli plynové komory. Áno, na Slovensku neboli plynové komory, ale nikto, žiadna obeť holokaustu sa sama nepostavila pred plynovú komoru a sama tam nevkráčala. Na to bolo treba nie desiatky, nie tisíce, ale oveľa viac ľudí, ktorí robili štatistiky, súpisy, ktorí Židov sústredili a potom deportovali. Títo všetci nesú zodpovednosť za ich smrť,“ skonštatoval.

Zároveň pripomenul, že rovnako ako obete si musíme pripomínať aj ľudí, ktorí nestratili svoju ľudskosť a svojim židovským spoluobčanom pomáhali. „Na budúci týždeň sa v múzeu začne s výstavbou expozície venovanej všetkým obetiam holokaustu zo Slovenska a všetkým ľuďom, ktorí v tom období Židom pomáhali. Ja si prajem, aby sme v budúcnosti žiadne takéto pomníky už stavať nemuseli. K tomu stačí málo, stačí si len ctiť ľudí,“ povedal Korčok.