Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trnavský kraj

V Šamoríne bude beseda so spisovateľkou V. Homolovou Tóthovou

Na archívnej snímke spisovateľka Veronika Homolová Tóthová. Foto: TASR/Marko Erd

Autorka je držiteľkou viacerých novinárskych cien. V roku 2016 vyšla jej prvá kniha Mengeleho dievča, ktorá získala napríklad ocenenie Platinová kniha a cenu Literárneho fondu.

Šamorín 24. mája (TASR) – V Mestskej knižnici Zsigmonda Zalabaiho v Šamoríne bude 27. mája od 18.00 h beseda s reportérkou, spisovateľkou a autorkou kníh Mengeleho dievča a Mama milovala Gabčíka Veronikou Homolovou Tóthovou.

Ako uvádzajú organizátori, ide o bestsellery, pričom autorka pôsobí v médiách viac ako dvadsať rokov a vyše desať rokov sa venuje zaznamenávaniu príbehov ľudí, ktorí prežili nacistické či komunistické prenasledovanie. Autorka nakrútila viac ako sedemdesiat reportáží, ale aj 15-dielny cyklus dokumentárnych filmov s názvom Neumlčaní. Okrem toho režírovala dokumenty Atentát na Heydricha – príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša (2013), Nehodní žitia? (2016) a Heydrich a 74 žien (2017).

Autorka je taktiež držiteľkou viacerých novinárskych cien. V roku 2016 vyšla jej prvá kniha Mengeleho dievča, ktorá získala napríklad ocenenie Platinová kniha a cenu Literárneho fondu. Zachytáva príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, neľudské pokusy, ušla z pochodu smrti a pomohla chytiť blokovú vedúcu z Auschwitzu. Kniha bola preložená do češtiny a francúzštiny.