Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V Seredi si dnes uctili pamiatku obetí holokaustu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sereď mala historicky silnú židovskú komunitu, v čase pred vojnovým konfliktom v nej po Bratislave a Dunajskej Strede žilo najviac Židov.

Sereď 8. septembra (TASR) – Pamiatku obetí holokaustu si dnes uctili v Seredi, kde bol počas 2. svetovej vojny zriadený zberný a transportný tábor pre Židov. Kytice kvetov k pamätníku v mestskom parku položili zástupcovia mesta Sereď, Trnavského samosprávneho kraja, Múzea židovskej kultúry (MŽK) i ďalší účastníci. Súčasťou pietneho aktu bola aj výstavka historických dokumentov.

Z barakov tábora v Seredi deportoval nacistický režim v rokoch 1942 až 1944 viac ako 10.000 občanov židovskej národnosti do koncentračných táborov. V súčasnosti v časti tábora, ktorý je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, buduje Múzeum židovskej kultúry expozíciu holokaustu. Otvorená by mala byť začiatkom roka 2016.

Sereď je jediné mesto, kde sa objekty pracovného a koncentračného tábora zachovali. Pôvodne bol pracovný, mal stolárske, textilné, klobučnícke a ďalšie dielne. Sústreďovaní tam boli Židia z vtedajších okresov Bratislava, Hlohovec, Malacky, Modra, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Prievidza, Senica, Skalica, Topoľčany, Trenčín, Trnava a Zlaté Moravce. Tábor spočiatku strážilo 55 príslušníkov Hlinkovej gardy.

Po potlačení SNP sa stal aj koncentračným táborom, ktorý viedol nacistický vojnový zločinec Alois Brunner, pravá ruka Adolfa Eichmanna. Vtedy do Serede sústredili Židov, ktorí ešte zostali na území Slovenska. Mal kapacitu 1200 osôb, často sa však v ňom tiesnilo v jednom čase aj 4000 ľudí. Väzni boli vystavení krutému zaobchádzaniu. Posledný transport s 360 osobami odišiel zo Serede 31. marca 1945 do Terezína.

Sereď mala historicky silnú židovskú komunitu, v čase pred vojnovým konfliktom v nej po Bratislave a Dunajskej Strede žilo najviac Židov.