Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave sa začína prestavba Hlavnej 17 na Kreatívne centrum

V Trnave sa začína prestavba Hlavnej 17 na Kreatívne centrum. Foto: TTSK

Pre Kreatívne centrum Trnava sú navrhnuté mnohé interiérové zmeny, ktoré budú zohľadňovať potreby jeho užívateľov.

Trnava 9. júna (TASR) – Na konci roka 2022 by mala byť hotová prestavba polyfunkčného historického objektu v centre Trnavy na Hlavnej 17 na Kreatívne centrum. Investorom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), jeho predseda Jozef Viskupič odovzdal v stredu objekt realizátorovi stavby DAG Slovakia.

„Po dokončení by mal tradičný priestor nezávislej kultúry v Trnave opäť ožiť,“ povedal Viskupič. Pamiatkovo chránený objekt národnej kultúrnej pamiatky je vo vlastníctve mesta Trnava, ktoré ho TTSK prenajalo na najmenej desaťročie od ukončenia prác. Doteraz v ňom boli umiestnené viaceré kultúrne i spoločenské inštitúcie, budova je však v zanedbanom stave a vyžaduje si zásadnú obnovu. Jej projektom je poverená projektová kancelária trnavského architekta Pavla Ďurka. „Tešíme sa na nálezy reštaurátorov,“ povedal architekt.

V Trnave sa začína prestavba Hlavnej 17 na Kreatívne centrum.
Foto: TTSK


Posledné zásadné stavebné úpravy sa podľa neho uskutočnili na Hlavnej 17 pred viac ako 100 rokmi. Pre Kreatívne centrum Trnava sú navrhnuté mnohé interiérové zmeny, ktoré budú zohľadňovať potreby jeho užívateľov. Vzniknú priestory na ateliéry, hudobné skúšobne, štúdiá, koncertné priestory vrátane dvoch výťahov, ktoré v objekte nie sú. Počíta sa s čiastočným zastrešením nádvoria, ktoré bude oddychovou zónou. „Kreatívne centrum by mala byť vzorová obnova stavebnej pamiatky v Trnave,“ povedal Ďurko. Interiér bude ladený do industriálneho rázu s citom pre historické prvky, dohľad nad rekonštrukciou bude vykonávať Krajský pamiatkový úrad Trnava.

Spoločnosť DAG Slovakia vyhrala verejné obstarávanie so sumou 4,4 milióna eur. „V Trnave nemáme zatiaľ žiadnu realizáciu, ale participovali sme na podobných stavbách pre Košice - Európske hlavné mesto kultúry,“ povedal zástupca spoločnosti Tomáš Saloky. V najbližšom čase začnú s búracími prácami v interiéri a výstavbou nových dispozícií. Pre Trnavčanov viditeľná zmena objektu nastane podľa Salokyho slov až v závere, keď sa bude pracovať v exteriéri.

V prípade Kreatívneho centra Trnava ide podľa Viskupiča o nový typ inštitúcie, ktorý prispeje k rozvoju podnikateľských zručností a rozvoju kreatívneho priemyslu. „V kraji sídli silná komunita mladých kreatívcov, v centre nájdu nielen adekvátne priestorové podmienky, ale aj podporu technického vybavenia na svoje činnosti,“ informoval. Celková výška oprávnených výdavkov na projekt je 8,7 milióna eur. „Z toho je 6,8 milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 807.000 eur zo štátneho rozpočtu a 403.000 eur z rozpočtu TTSK,“ doplnil Viskupič.