Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave sa začína protikorupčný audit, hradí ho nadácia M. Trnku

Na snímke primátor Trnavy Peter Bročka počas tlačovej konferencie s témou Protikorupčný audit na Mestskom úrade v Trnave v utorok 14. apríla 2015. Foto: TASR

Potrvá do júna 2015 a zhodnotí transparentnosť rozhodovania a priestor pre korupciu v 17 kľúčových oblastiach.

Trnava 14. apríla (TASR) – Projekt protikorupčného auditu mesta Trnava predstavil dnes na radnici primátor Peter Bročka, predsedníčka Správnej rady Transparency International Slovensko (TIS) Emília Sičáková-Beblavá a spoluzakladateľ Nadácie Zastavme korupciu Miroslav Trnka. Potrvá do júna 2015 a zhodnotí transparentnosť rozhodovania a priestor pre korupciu v 17 kľúčových oblastiach.

Audit bude podľa slov Sičákovej-Beblavej realizovať tím šiestich expertov, ktorí sa zamerajú na problematiku ako nakladanie s majetkom mesta, politika územného plánovania alebo transparentnosť organizácií založených mestom. Výstupom bude hodnotiaca správa popisujúca silné a slabé stránky etickej infraštruktúry mesta. Audit vo výške zhruba 13.500 eur financuje Nadácia Zastavme korupciu, ktorá aj celý projekt iniciovala. Miroslav Trnka, ako rodený Trnavčan a investor viacerých projektov v meste, povedal, že mu záleží na tom, aby mesto fungovalo transparentne. "Preto sme sa v nadácii rozhodli iniciovať a podporiť audit, ktorý novému primátorovi a občanom ukáže pripravenosť postaviť sa nástrahám korupcie," uviedol.

Dodal, že osobnú skúsenosť s korupciou v Trnave nemá. "Každá reprezentácia mesta, s ktorou som prišiel do kontaktu, sa správala ku mne korektne a nápomocne. No mám skúsenosť, ako mestský podnik uzavrel úplne nezmyselne nevýhodnú a z hľadiska predpisov neplatnú zmluvu. A môžem sa len domýšľať, prečo takto zjavne nevýhodnú zmluvu pre mesto niekto podpíše," povedal Trnka. Uviedol, že verí, že sústredeným úsilím sa dá výskyt korupcie znížiť v celej spoločnosti.

Primátor Bročka povedal, že ponuku nadácie na financovanie auditu privítal. Ak by však nebola prišla táto ponuka, bol by hľadal v mestskom rozpočte prostriedky, ako audit realizovať.

Podľa Sičákovej-Beblavej audit prinesie Trnave poznanie v tom, kde sú slabé miesta, ktoré vytvárajú potenciálny priestor pre korupciu pri rozhodovaní. "Dosah na kvalitu života občanov to však bude mať až vtedy, keď daná diagnóza bude slúžiť ako podklad na prípravu konkrétnych protikorupčných opatrení, ktoré mesto Trnava následne zavedie do každodennej praxe. Či uvedené nastane, zatiaľ nevieme," uviedla Sičáková-Beblavá. Trnava je v poradí šiestym mestom, kde TIS protikorupčný audit realizuje.