Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V trnavskom archíve pripravili výstavu V znamení sv. Floriána

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návštevníci si do 30. septembra môžu pozrieť okrem iného aj zástavy s pôvodnými žrďami s ozdobnými hlavicami niekoľkých hasičských zborov z prvej polovice 20. storočia.

Trnava 7. mája (TASR) - V znamení sv. Floriána - Z histórie dobrovoľných hasičských zborov v Trnavskom okrese je názov novej výstavy v Štátnom archíve (ŠA) v Trnave. Pripravili ju k Medzinárodnému dňu hasičov a záchranárov, nadväzuje na úspešný výstavný projekt Bohu na slávu, blížnemu na pomoc, ktorý v roku 2018 zmapoval 150-ročné fungovanie zboru trnavských dobrovoľných hasičov. Informovala o tom riaditeľka ŠA Júlia Ragačová.

„Na výstavu zapožičali trojrozmerné predmety a archívne dokumenty zo svojej činnosti dobrovoľné hasičské zbory z Bohdanoviec, Klčovian, Bučian, Dolnej Krupej, Dolného Dubového, Dobrej Vody, Jaslovských Bohuníc, Lošonca, Malženíc, tiež z Poľa, Smoleníc, Špačiniec, Šúroviec, Trnavy, Vlčkoviec a Voderád,“ vymenovala riaditeľka spolupracovníkov. Prispelo tiež niekoľko súkromných nadšencov hasičskej histórie.

„Prezentované sú všetko originály, ktoré podávajú ucelený obraz o živote – radostiach i starostiach – dobrovoľných hasičov trnavského regiónu. Vystavená je aj dioráma hasičskej stanice v Trnave v mierke 1:87, znázorňujúca budovu na Rybníkovej ulici aj s vozidlami, ktorú zhotovil a na výstavu zapožičal Erik Radványi,“ informovala.

Návštevníci si do 30. septembra môžu pozrieť okrem iného aj zástavy s pôvodnými žrďami s ozdobnými hlavicami niekoľkých hasičských zborov z prvej polovice 20. storočia. Svoje miesto majú slávnostné hasičské uniformy, zásahový oblek na hasenie z azbestu z polovice 20. storočia, hasičské prilby, sekerky pre mužstvo z obdobia rokov 1922 až 1939, dobové hasiace prístroje, modely hasičských áut, ocenenia zo súťaží a mnohé ďalšie. K videniu sú kroniky zboru, pracovné knižky z roku 1950, dobové i súčasné fotografie z činnosti zborov, plagáty. Na nádvorí archívu vystavujú hasičskú striekačku DS16 z roku 1956 z Dolnej Krupej i hasičský voz zo Smoleníc.