Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

V Záhorskej galérii v Senici sprístupnia výstavu Tiché rozhovory

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Styčnými bodmi sa stali otázky plynutia času, jedinečnosť, ale zároveň aj banálnosť okamihu, uviedla kurátorka výstavy Marianna Brinzová.

Senica 21. októbra (TASR) – Výstava Tiché rozhovory, ktorá je spoločným autorským projektom autoriek Kati Madarász Decsiovej a Lucie Veselej, bola vytvorená pre Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici na základe príbuznosti ich aktuálnej i staršej tvorby. Za galériu o tom TASR informovala Zuzana Dohnalová.

Výstava bude sprístupnená v priestoroch galérie vernisážou 22. októbra o 17.00 h a potrvá do 16. januára. "Napriek tomu, že sa autorky zaoberajú rôznymi médiami, ich výstava vytvára pomerne symbiotický celok, krehký vo svojej podstate i umiestnení na časovej priamke. Styčnými bodmi sa stali otázky plynutia času, jedinečnosť, ale zároveň aj banálnosť okamihu," uviedla kurátorka výstavy Marianna Brinzová.

Ako doplnila, Decsi predstavuje časti svojich cyklov Transparentné kusy a Zemobrazy. Veselá prezentuje tvorbu z posledných rokov zameranú na prácu s maľbou a vlastným analógovým fotografickým záznamom, ktorý dopĺňa o objekty, zvukové nahrávky a videozáznam.

"Veselá sa sústreďuje na hľadanie foriem vyjadrených najmä prostredníctvom maľby a fotografie, s ktorou však zaobchádza skôr maliarsky a naopak. Decsi využíva experimentálne autorské postupy, ktorých výsledkom sú jemné maľby na rôznych typoch papierov tvorené zeminou a prírodnými šťavami," informovala Brinzová.