Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Na slávnostnú omšu svätenia olejov v Trnave pozýval kňazov arcibiskup

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné účinky je v Biblii obrazom zdravia, šťastia a pokoja.

Trnava 17. apríla (TASR) – Desiatky duchovných Trnavskej arcidiecézy sa dnes na Zelený štvrtok zúčastnili v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave na slávnostnej omši svätenia olejov. Celebroval ju trnavský arcibiskup Ján Orosch za prítomnosti biskupov a emeritných biskupov Dominika Tótha a Jána Sokola. Na bohoslužbu pozval arcibiskup kňazov a rehoľníkov v tomto roku osobitným listom, v ktorom poukázal na potrebu jednoty v cirkvi.

Byť svorným je podľa neho potrebné predovšetkým dnes. "Keď je cirkev ohrozená liberalizmom a subjektivizmom, ktorého prvým cieľom je rozbíjať jednotu. Aj kňazov. Individualizovať v postojoch a názoroch, v spôsobe života a správania, v pastorácii. Niekedy je to falošná predstava progresivity, inokedy nesprávna reakcia na ostré hrany, ktoré každé ľudské spoločenstvo so sebou prináša, lebo každý z nás je iný a podobne. Nad toto všetko sa treba povzniesť a hľadieť na to, čo nás spája, a to je na prvom mieste Kristova láska," napísal arcibiskup Orosch. Jeho homília na dnešnej Missa chrismatis sa niesla tiež v tomto duchu.

Orosch počas kázne tiež podporil myšlienku presadzovania klasickej rodiny, uviedol, že súčasná spoločnosť si z čias komunizmu preniesla do dneška návyk odsúvania veriacich mimo verejného života, do kostolov, aby iba tam presadzovali hodnoty, ktorých sú stúpencami. Oznámil tiež začatie celoslovenskej petičnej akcie na vyhlásenie referenda o ochrane rodiny a vyzval prítomných veriacich na jej podporu.

Dnešná bohoslužba bola tradične spojená s obnovou kňazských sľubov. Koná sa vždy na Zelený štvrtok, po zaviazaní zvonov sa svätí dopoludnia výlučne v katedrálnych chrámoch. Je prejavom jednoty kňazov, diakonov, bohoslovcov a rehoľníkov s biskupom.

Svätia sa tri druhy olejov: krizma - na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov - na pomazanie pred krstom a olej chorých - pre sviatosť pomazania chorých. Prítomní kňazi sa pri obnovení sľubov zaväzujú bližšie primknúť ku Kristovi, verne si plniť svoje poslanie. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné účinky je vo Svätom písme obrazom zdravia, šťastia a pokoja.