Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Veriaci dávajú slúžiť omše k narodeninám odvolaného arcibiskupa Bezáka

Róbert Bezák Foto: Martin Baumann

Pri príležitosti Bezákových 55. narodenín je do konca februára a počas celého marca je avizovaných najmenej 22 bohoslužieb.

Trnava 21. februára (TASR) – V Exercičnom dome sv. Ignáca v Prešove sa dnes o 17. hodine bude konať jedna z prvých omší, ktoré budú slávené v kostoloch na Slovensku pri príležitosti jubilea odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Do konca februára a počas celého marca je avizovaných najmenej 22 bohoslužieb za týmto účelom, v deň Bezákových 55. narodenín 1. marca sa uskutočnia v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, tiež na Velehrade na Morave, v Devínskej Novej Vsi a Prahe.

Uvádza to webový portál robertbezak.eu, ktorý sa venuje kauze odvolania Bezáka z postu arcibiskupa od začiatku a je spravovaný z Česka. V zozname uvádza bohoslužby aj v Bratislave, Seredi, Hrádku, Semaníne, Hurbanove i Vranove nad Topľou, pričom je stále priestor pre nahlásenie ďalších. Pri príležitosti vlaňajších narodenín išlo v sumáre až o šesťdesiat omší, z toho osem bolo priamo v Trnave. Jedna, v Bazilike sv. Mikuláša, skončila potýčkou medzi veriacimi a kňazom. Ten pozmenil úmysel omše, ktorým bola úcta k bývalému arcibiskupovi a namiesto toho ho vyzval, aby prijal svoju vinu. Prítomných to pobúrilo natoľko, že došlo takmer k fyzickému napadnutiu duchovného jedným mužom. O niekoľko dní súčasný trnavský arcibiskup Ján Orosch priestor znovu vysvätil. Omše za arcibiskupa Bezáka dávajú veriaci slúžiť pravidelne, aj mimo životného jubilea, najskôr boli iba v Trnave, postupne i v iných mestách Slovenska.

Trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila v Trnave na prelome januára a februára 2012. Od decembra 2013 pôsobil v kláštore redemptoristov v talianskom Bussolengu, teraz by sa mal nachádzať znovu na Slovensku. Bezák sa vlani v júni po generálnej audiencii krátko stretol s pápežom Františkom, ktorému odovzdal list, reakcie naň sa však ešte nedočkal.