Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Vo vlastivednom múzeu v Galante prednášalo o histórii pivovarníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Tribečské múzeum v Topoľčanoch sa od 80. rokov 20. storočia špecializuje na výskum a dokumentáciu chmeliarstva, sladovníctva a pivovarníctva v celoslovenskom rozsahu.

Galanta 27. júna (TASR) – Návštevníci Vlastivedného múzea v Galante si mohli v stredu poobede vypočuť prednášku Ondreja Godála z histórie pivovarníctva. Od historika Tribečského múzea sa dozvedeli viac o výrobe piva a jeho histórii.

„V prednáške historika múzea sa mohli oboznámiť s históriu výroby piva a pivovarníctva v rôznych historických obdobiach, vývojom výroby piva na Slovensku počnúc výberom a pestovaním surovín a končiac pri finálnom produkte, ktorý je neoddeliteľne spojený s prevádzkovaním krčiem, hostincov a výčapov," informovala TASR Izabela Danterová z Vlastivedného múzea v Galante.

Tribečské múzeum v Topoľčanoch sa od 80. rokov 20. storočia špecializuje na výskum a dokumentáciu chmeliarstva, sladovníctva a pivovarníctva v celoslovenskom rozsahu. Pivo a jeho výroba sú známe od nepamäti, pričom svoju popularitu si získalo vďaka dostupnosti základnej výrobnej suroviny - obilia, jednoduchosti prípravy či nízkej cene. K jeho rozšíreniu prispela aj chuť a obsah látok priaznivých pre zdravie. Pre viaceré civilizácie v minulosti predstavoval pivný mok dôležitú zložku stravy privilegovaných i nižších sociálnych vrstiev.