Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Vodič je povinný dať prednosť chodcovi, uvádza zákon

Ilustračné foto Foto: TASR

Polícia apeluje na mladých vodičov, ktorí nemusia mať ešte dostatok skúseností, aby jazdili opatrne a v zmysle predpisov.

Trnava 29. októbra (TASR) - Polícia vyšetruje dopravnú nehodu, ktorá sa stala v nedeľu (26. 10.) o 17.40 h na ceste prvej triedy v úseku Radošovce – Holíč v okrese Skalica. Auto, ktoré viedol 24-ročný vodič zrazilo chodkyňu, ktorá prechádzala cez priechod pre chodcov. Informovala o tom TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

Ako uviedla, chodkyňa vo veku 76 rokov prechádzala cez priechod z pohľadu vodiča z ľavej strany, pričom auto ju zachytilo ľavou prednou časťou. „Staršia žena utrpela úraz, z ktorého sa bude liečiť asi šesť týždňov. Dychová skúška na alkohol u vodiča bola negatívna, chodkyni bola odobratá krv na rozbor,“ konštatovala hovorkyňa s tým, že mladý vodič je podozrivý z porušenia zákona o cestnej premávke, ktorý uvádza, že vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť. „Polícia začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví,“ povedala hovorkyňa.

Polícia apeluje na mladých vodičov, ktorí nemusia mať ešte dostatok skúseností, aby jazdili opatrne a v zmysle predpisov. Pred každým priechodom pre chodcov sa riadne treba presvedčiť, či po ňom neprechádzajú osoby. „Ak vidíme, že auto vo vedľajšom jazdnom pruhu zastavilo pred priechodom, malo by to signalizovať vodičovi vo vedľajšom pruhu, že na ceste môžu byť chodci,“ vysvetlila.

Podľa jej ďalších slov, stret chodca s autom neraz býva fatálny a pomalším a bezpečnejším spôsobom jazdy sa takýmto problémom môžeme vyhnúť. „Chodcom pripomíname, že aj pre nich platia ustanovenia zákona o cestnej premávke a musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich áut. Cez cestu nemajú prechádzať jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na cestu, ani na priechod, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich áut nemôže cez cestu bezpečne prejsť,“ zdôraznila. Okrem toho pripomenula zásadu vidieť a byť videný. „Nezabúdajte na reflexné prvky, ktoré sú chodci povinní používať, ak sa za zníženej viditeľnosti pohybujú po ceste,“ podčiarkla Kredatusová.