Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Počas uplynulej noci prešlo cez vodné dielo 80 lodí

Na snímke plaviaca sa loď na dolnej rejde z pravej plavebnej komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) 3. augusta 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Na snímke plaviaca sa loď na dolnej rejde z pravej plavebnej komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) 3. augusta 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plavbu na Dunaji obnovili po uvedení do prevádzky pravej plavebnej komory, ktorá bola zatvorená od utorka (29.7.). Opravu poškodených vrát pravej plavebnej komory úspešne ukončili v sobotu večer.

Gabčíkovo 3. augusta (TASR) – Po sobotňajšej (2.8.) obnove prevádzky plavebnej komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) prešlo tadiaľ počas uplynulej noci 80 plavidiel. Informovala o tom TASR hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby, š. p., Diana Migaľová Baschierová.

Ako uviedla, plavbu na Dunaji obnovili po uvedení do prevádzky pravej plavebnej komory, ktorá bola zatvorená od utorka (29.7.). Opravu poškodených vrát pravej plavebnej komory úspešne ukončili v sobotu večer. "Technikom sa napriek komplikovaným podmienkam podarilo odstrániť poruchu ložísk, ktorá spôsobovala vychyľovanie vrát," konštatovala hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov vzhľadom na mohutnosť celej stavby, akou je plavebná komora vodného diela, boli práce na odstraňovaní poruchy mimoriadne náročné. VDG je v prevádzke už 22 rokov a doteraz na ňom realizovali len bežné údržbové práce. „Preto bude v budúcnosti potrebné vykonať komplexnú rekonštrukciu oboch plavebných komôr. Takáto rekonštrukcia už prebieha na ľavej plavebnej komore a po jej ukončení prejdú technici k celkovej rekonštrukcii pravej komory,“ ozrejmila.

Fotogaléria k článku