Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Vojenské historické múzeum v Piešťanoch predstavuje techniku i výzbroj

Archívna snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Návštevníkom počas Noci múzeí a galérií sa podľa slov riaditeľa múzea predstavia kluby vojenskej histórie Československej ľudovej armády z Piešťan a Kolíňan.

Piešťany 18. mája (TASR) – Vojenské historické múzeum (VHM) na svojom oddelení v Piešťanoch si na sobotnú Noc múzeí a galérií pripravilo program od 13.00 do 22.00 hodiny. Návštevníci si môžu popri troch halách s vystavenou ťažkou i ľahkou vojenskou technikou i exteriérovej expozícii pozrieť aj viaceré zaujímavé sprievodné podujatia. Podľa riaditeľa Milana Kubizniaka chceli nimi osloviť všetky vekové kategórie.

"V zbierke máme okolo 480 trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku používanú v československej armáde od konca 2. svetovej vojny až po rok 1992," povedal riaditeľ Milan Kubizniak. Zoznámiť sa bude možné s vystavenou ľahkou obrnenou i ťažkou pásovou technikou, s vonkajšou expozíciou, ktorá ponúka leteckú, ženijnú, tankovú, obrnenú, delostreleckú techniku a techniku protivzdušnej obrany.

Návštevníkom počas Noci múzeí a galérií sa podľa Kubizniakových slov predstavia kluby vojenskej histórie Československej ľudovej armády z Piešťan a Kolíňan. Propagáciu Ozbrojených síl SR pre záujemcov si pripravila regrutačná skupina z Trnavy. "Máme výstavu Legionári - naši hrdinovia veľkej vojny 1914 - 1918. Budeme premietať dokumentárne filmy s vojenskou tematikou, tiež dokument Štefánik, príbeh hrdinu – Vlasť a záujemcovia sa budú môcť zúčastniť na besede s jeho autorom Pavlom Kanisom," povedal Kubizniak. Lákadlom podľa jeho slov bude aj predstavenie letky Virtuálne Biele albatrosy, v rámci ktorej si bude možné vyskúšať aj virtuálnu pilotnú kabínu.

VHM - Múzejné oddelenie Piešťany na Žilinskej ceste začali budovať v roku 2002 v objektoch po zrušenej 32. leteckej základne. V septembri 2004 bola pre verejnosť sprístupnená stála expozícia Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992. Expozícia je umiestnená na ploche viac ako 41.000 m2, zbierkovom fonde je celkovo takmer 9000 zbierkových predmetov v 22 múzejných zbierkach.