Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Všetky cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné

Ilustračná fotografia Foto: TASR

TTSK je vybavený dostatočným množstvom posypového materiálu.

Trnava/Galanta 28. januára (TASR) – Situácia na cestách Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bola aj dnes pre zlú poveternostnú situáciu v okresoch Galanta a Dunajská Streda mierne komplikovaná. V súčasnosti sú už všetky cesty úplne zjazdné aj medzi obcami Galanta a Čierny Brod, ako aj medzi Matúškovom a Hornými Salibami. Informoval o tom dnes TASR vedúci operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Ľubomír Vričan.

„Od sobotňajšieho (24.1.) popoludnia pre silný vietor na viacerých úsekoch, hlavne v južných okresoch TTSK, vznikali dopravné problémy. Z poľa nafukuje vietor, vytvárajú sa snehové jazyky. Po odhrnutí o hodinu a pol úsek je opäť zafúkaný. Vyzerá to tak, akoby cesty neboli nikdy upravené,“ priblížil situáciu riaditeľ Správy a údržby ciest TTSK Rastislav Noskovič.

Podľa jeho slov najväčší problém vznikol v pondelok (26.1.), keď začali jazdiť kamióny. „Dostali sa do priekopy, viaceré mali letné pneumatiky. Pri ich vyťahovaní vznikali kolóny, sneh sa nemohol odhrnúť. Po zamrznutí snehovej vrstvy sme tieto úseky posýpali čistou soľou, aby sa to topilo. Napriek tomu viaceré zľadovatené kusy sa nedali odstrániť z cesty," uviedol.

Ako Noskovič povedal, v kritických dňoch sú všetky stroje, ako aj pracovníci v plnom nasadení. „V Trnavskej oblasti pracovalo 22 sypačov s radlicami, na výpomoc sme privolali 22 kusov zazmluvnených traktorov s vybavením,“ konštatoval riaditeľ. Napríklad v Senici naštartovalo 12 posypových vozidiel a štyri traktory. V Dunajskej Strede pracovalo 18 strojov. „V nedeľu (25.1.) a pondelok (26.1.) sme posypali 10.264 kilometrov ciest a odpluhovali sme 20.520 kilometrov, čo znamená, že boli aj také úseky, kde naše stroje prešli až osemkrát daným úsekom," konštatoval.

TTSK je vybavený dostatočným množstvom posypového materiálu. „Je dostatok viacerých druhov, od kameňa, cez miešaný materiál až po soľ,“ zdôraznil Noskovič a vzhľadom na to, že aj v blízkych dňoch môže snežiť, žiadal motoristov o trpezlivosť a ohľaduplnosť.