Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Všetkých päť vrážd z roku 2014 polícia v Trnave objasnila

Štefan Čechovič Foto: TASR

Bol medzi nimi i prípad zastrelenia policajta v službe v obci Boleráz pri Trnave, s páchateľom sa v polovici februára má začať súdne pojednávanie. Nechýbalo však veľa a mohlo ísť o dvojnásobnú vraždu.

Trnava 21. januára (TASR) – Všetkých päť vrážd, ktoré sa stali v roku 2014 na území Trnavského kraja, polícia objasnila. Bol medzi nimi i prípad zastrelenia policajta v službe v obci Boleráz pri Trnave, s páchateľom sa v polovici februára má začať súdne pojednávanie. Nechýbalo však veľa a mohlo ísť o dvojnásobnú vraždu.

"Páchateľ dostihol po vražde policajta aj jeho kolegyňu a namieril na ňu zbraň. Tá však nevystrelila," povedal na dnešnom stretnutí s novinármi k vyhodnoteniu roka 2014 riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnave Štefan Čechovič. Konštatoval, že vlaňajšok bol pre výsledky trnavskej polície jeden z najlepších rokov.

Celkovo bol spáchaných v Trnavskom kraji 8186 trestných činov, čo je o 887 menej ako v roku 2013, z nich bolo 4060 (56,27 percenta) objasnených. Je to o 3,55 percenta vyššia objasnenosť ako v predchádzajúcom roku. Menej bolo aj násilných trestných činov – 490, čo je o 45 menej ako v roku 2013, pričom páchateľ je už známy v 320 prípadoch.

"Okrem vraždy v Boleráze sme riešili vraždu v Moravanoch nad Váhom, kde je otec obvinený zo zabitia syna, v Leopoldove išlo o vraždu a následnú samovraždu, ďalej v Dunajskej Strede, kde bolo telo obete nájdené v kukuričnom poli a poslednou bola vražda vo väznici v Hrnčiarovciach, kde bodol jeden väzeň druhého nožom do oka," povedal Čechovič.

Dohromady o 29 prípadov menej ako v roku 2013 zaznamenali policajti lúpežných prepadnutí, z celkových 76 objasnili 44. Majetková trestná činnosť mala celkovú objasnenosť 38,8 percent. Nárast prípadov teší Čechoviča v oblasti ekonomických trestných činov. Znamená to, že polícia odhalila viac sprenevery, krátenia daní či podvodov, dohromady 990 z celkových 1915 zaznamenaných trestných činov.

Počet dopravných nehôd v kraji dosiahol úroveň 1262, čo je o 22 viac ako vlani. Zomrelo pri nich 33 ľudí, čo je síce pokles o šesť, ale aj tak zomrel na cestách kraja v priemere jeden človek každých 11 dní. "Najčastejšími príčinami nehôd bolo porušenie povinností vodiča, neprimeraná rýchlosť jazdy a nesprávna jazda cez križovatku," informoval zástupca krajského policajného riaditeľa Róbert Bozalka. Policajti chytili spolu 3811 účastníkov cestnej premávky pod vplyvom alkoholu. Z dopravných nehôd bola najzávažnejšou havária školského autobusu so štyrmi usmrtenými študentkami na D1 pri Piešťanoch. Tam sa vyšetrovanie podľa Čechoviča blíži k záveru.