Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Vydranská hostina jubiluje, oslavuje piate výročie

Ilustračné foto Foto: TASR

Na javisku sa počas dňa vystriedajú rôzne detské, dospelé, moderné, ľudové i tanečno-vokálne skupiny. Nechýbajú ani folklórne súbory a cigánska muzika.


Vydrany 8. augusta (TASR) – O Vydranskej hostine v okrese Dunajská Streda sa nedá len hovoriť, toto podujatie, ktoré dnes jubiluje a má päťročnú tradíciu, treba vidieť. Povedal to TASR starosta obce Ladislav Balódi. "Na mieste, kde usporadúvame túto akciu, vyrástla nová dedinka. Je tu stanový tábor, drevenice, drevený kostol, vytvorili sme veľký bazén, keďže teplomer ukazuje v chládku 35 stupňov Celzia. Vzhľadom na horúčavy návštevníkov privítajú osviežujúce brány," priblížil starosta.

Vedenie obce Vydrany sa v roku 2011 rozhodlo, že letné kultúrne akcie v okrese Dunajská Streda obohatí o ďalšie podujatie. Vymyslelo Vydranskú hostinu, ktorej súčasťou sú športovo-kultúrne a kulinárske programy. Podujatie už v predchádzajúcich rokoch prekročilo hranice okresu.

"Chceme zachovať bohaté kultúrne tradície našej dediny a k tomu pripravujeme adekvátne pohostenie. Myslím si, že je tu všetko. Počnúc raňajšou zabíjačkou so zabíjačkovými špecialitami, až po pečené husi, kačice, baraniny, opekáme aj celé prasiatka," uviedol Balódi. Pripomenul, že hasiči si varia svoje typické jedlá, nachádza sa tu dvor poľovníkov, kde sa samozrejme pripravuje divina, babičky sú tiež nastúpené, pripravujú langoše, palacinky, atď. "Na podujatí nechýba ani perkelt z kohúta, bola to vlani zaujímavá súťaž," doplnila organizátorka Vydranskej hostiny Mária Fitosová. Podotkla, že už dnes ráno sa začali športové a tanečné hry aj súťaž vo varení.

Na javisku sa počas dňa vystriedajú rôzne detské, dospelé, moderné, ľudové i tanečno-vokálne skupiny. Nechýbajú ani folklórne súbory a cigánska muzika. "Sú zastúpené všetky hudobné žánre," podčiarkol starosta. Poznamenal, že každá vstupenka sa dostane do losovania, hlavná cena je osobný automobil.

"Osobne si myslím, že dnešná akcia Vydranská hostina nezaujme návštevníkov z hľadiska kulinárskych špecialít, ale určite ich zaujme aj svojou vizážou. Na práci, ktorá tu bola urobená stopercentne, vidieť kvalitu, prístup a schopnosti reklamných odborníkov, ktorí sa na tomto diele podieľali," zdôraznil starosta.

Podľa jeho ďalších slov obecenstvo Vydranskej hostiny rok čo rok narastá. "V prvom ročníku sme mali 2000 návštevníkov, vlani sme zaevidovali počas jednodňovej akcie 9000 ľudí. Sme zvedaví, koľko ich príde na tohtoročné podujatie, ktoré môže trvať až do rána," ozrejmil.