Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Vyhlásili laureátov ceny CE ZA AR 2021,Patrónom architektúry je Trnava

Na archívnej snímke mestská veža v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Víťazným dielom v kategórii exteriér je projekt Neformálne mo(nu)menty v Bratislave - Petržalke, ktoré vytvoril kolektív talentovaných architektov z Vysokej školy výtvarných umení.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Vyhlásením laureátov vyvrcholil vo štvrtok večer v bratislavskej Starej tržnici jubilejný 20. ročník Ceny za architektúru CE ZA AR 2021, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská komora architektov (SKA).

V kategórii rodinné domy ocenili Dom V v Bratislave. Jeho autormi sú Martin Skoček, Lucia Miklová, krajinný architekt Michal Marcinov. Dielo Kamence, Etapa 1 v Kysuckom Novom Meste zvíťazilo v kategórii bytové domy. Ide o projekt Ateliéru SLLA, jeho autormi sú Michal Sulo, Miriam Lišková, krajinní architekti Ján Augustín, Iveta Augustínová.

Víťazným dielom v kategórii exteriér je projekt Neformálne mo(nu)menty v Bratislave - Petržalke, ktoré vytvoril kolektív talentovaných architektov z Vysokej školy výtvarných umení. V kategórií Občianske a priemyselné budovy zvíťazil projekt Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici. Objekt je dielom architektov Richarda Murgaša, Martina Lepeja a Lukáša Cesnaka.

Hrad Uhrovec - Hospodárska budova v Uhrovci, dielo Martina Vargu, Martina Kvitkovského z ateliéru ô a architekta Pavla Paulínyho získalo cenu v kategórii fenomény architektúry. Podľa vyjadrenia poroty je Uhrovec je exemplárnym príkladom v prístupe pamiatkovej obnovy, spoločného historického dedičstva.

Bytu 1903 lokalizovanému v Trnave, pod ktorý sa autorsky podpísal Ateliér Kilo/ Honč, patrí CE ZA AR v kategórii interiér. Porota si, nielen pri tomto diele, všimla mimoriadne pozitívny trend - mladé rodiny stále viac spolupracujú s architektmi aj napriek limitom vlastného rozpočtu.

Okrem diel ocenených v šiestich kategóriách v rámci galavečera vyhlásili aj dve špeciálne ocenenia. Cena verejnosti patrí na základe internetového hlasovania na portáli cezaar.tv dielu Hrad Uhrovec - Hospodárska budova v Uhrovci, ktoré súťažilo v kategórii fenomény architektúry. Víťazných 3987 hlasov získalo z celkového počtu 11.712 hlasov.

Súčasťou galavečera bolo tiež ocenenie Patrón architektúry, ktoré udeľuje predstavenstvo SKA. V 20. ročníku ceny za architektúru ho získalo mesto Trnava "za príkladný postup samosprávy pri príprave verejných investícií formou súťaže návrhov". Krajské mesto za posledné roky usporiadalo už deväť súťaží návrhov. Vďaka nim našlo riešenia pre revitalizáciu viacerých verejných priestranstiev, ale aj všedných sídliskových vnútroblokov. "Trnava ukazuje cestu ostatným samosprávam, ktoré rovnakým spôsobom môžu pozdvihnúť zdanlivo banálne priestory sídlisk," vyhlásil organizátor ocenenia CE ZA AR s tohtoročným mottom Zelená pre architektúru. "Nie je len vyjadrením razantného nástupu do boja s klimatickou zmenou, ale aj povedomia, že veľmi účinnou zbrojou môžu byť práve kvalitný urbanizmus a architektúra," uviedol predseda tohtoročnej poroty, architekt Peter Moravčík, ktorý galavečerom sprevádzal aj ako moderátor.