Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Výstava Cyrilometodský Velehrad bude v jezuitskom kostole pol roka

Bratia sv. Cyril a Metod Foto: TASR/Mišovič

Väčšia časť výstavy je venovaná histórii Velehradu, a to nielen cisterciánskemu kláštoru, založeného v roku 1205, ale najmä Velehradu ako centru dialógu medzi východnými a západnými Slovanmi.

Skalica 26. marca (TASR) – Nasledujúceho pol roka, v jarných mesiacoch i počas celej letnej turistickej sezóny až do 18. septembra bude možné si v Skalici pozrieť výstavu Cyrilometodský Velehrad, ktorá približuje obdobie pôsobenia vierozvestcov Cyrila a Metoda. Výstava vznikla pri príležitosti 1150. výročia ich príchodu na územie Veľkej Moravy a bola pôvodne inštalovaná na Velehrade. Od jubilejného roku 2013 ju mali možnosť zhliadnuť návštevníci v Zlíne, Krásne nad Kysucou, Košiciach a Brne. V Skalici je vo výstavných priestoroch bývalého jezuitského kostola

Autori výstavy, vedúci katedry cirkevných dejín Cyrilometodskej teologickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Miloslav Pojsl a historička Slováckeho múzea Blanka Rašticová priblížili návštevníkom obdobie Veľkej Moravy a najmä pôsobenie misie, zriadenie cirkevnej provincie a tiež dielo Konštantína Filozofa. Pozornosť venovali aj tzv. Velehradskej otázke - polemike, ktorej podstatou bolo určenie lokalizácie veľkomoravského Veligradu a ktorá dodnes nie je spoľahlivo vyriešená.

Väčšia časť výstavy je venovaná histórii Velehradu, a to nielen cisterciánskemu kláštoru, založeného v roku 1205, ale najmä Velehradu ako centru dialógu medzi východnými a západnými Slovanmi s jedinečným intelektuálnym akcentom teologicko-historickým a medzinárodným. Velehradská púte vynikali od 19. storočia svojím všeslovanským zameraním v zmysle jazykovom, kultúrnom a náboženskom. Okrem množstva historických fotografií, máp a nákresov môžu návštevníci vo výstave zhliadnuť tiež unikátny rukopis s názvom Slávny rok 1863 na Morave a na Velehrade z pera Františka Pluskala Moravičanského, vrchnostenského lekára na Velehrade, historika a archeológa. Informovala o tom riaditeľka Mestskej knižnice v Skalici Ľubica Rozborilová.

Výstava je financovaná Európskym fondom pre regionálny rozvoj z Fondu mikroprojektov, spravovaným Regiónom Biele Karpaty a Zlínskym krajom.