Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Trnavský kraj

Výstava približuje 50 rokov Divadla Jána Palárika v Trnave

Na snímke obnovená fasáda Divadla Jána Palárika na Divadelnej ulici v Trnave v stredu 24. februára 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Výstavu s názvom Cesty hľadania a nachádzania: 50 rokov Divadla Jána Palárika v Trnave otvorili v priestore pred Štúdiom DJP počas osláv, ktoré divadlo organizovalo začiatkom júna.

Bratislava 15. júna (TASR) - Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave spolu s Divadelným ústavom pripravili výstavu venovanú jubileu trnavského divadla. Reflektuje inscenácie, tvorcov, herecký súbor a najdôležitejšie udalosti v jeho päťdesiatročnej histórii.

"Divadlo vzniklo v roku 1974 a na jeho javisku tvorivo pôsobili mnohé osobnosti, napríklad režiséri Blahoslav Uhlár či Juraj Nvota, herci Vladimír Jedľovský, Zuzana Kronerová, Marián Zednikovič, Jaroslav Filip, Tatiana Kulíšková či Marián Geišberg. Dlhoročným scénografom divadla bol Ján Zavarský," hovorí spoluautor výstavy a teatrológ Marek Godovič z Divadelného ústavu. Dodáva, že tvorcovia kreovali divadelné vnímanie nielen detského a mladého diváka, ktorému sa do roku 1989 venovali, ale divadlo prinieslo aj jedinečné inscenácie pre dospelého diváka.

"V spolupráci s dramaturgom Divadla Jána Palárika v Trnave Jakubom Molnárom sme sa zamerali na zlomové momenty dejín divadla, ktoré svojím špecifickým príbehom tvorilo nielen svoje divadelné dejiny, ale aj časť histórie mesta Trnava za posledných 50 rokov," vysvetľuje Godovič s tým, že okrem úspešných inscenácií či spoluprác chceli autori výstavy venovať pozornosť dielam, ktoré nie sú širšej verejnosti a pamätníkom až také známe, či podobám inscenácií počas rôznych dejinných udalostí.

Výstavu s názvom Cesty hľadania a nachádzania: 50 rokov Divadla Jána Palárika v Trnave otvorili v priestore pred Štúdiom DJP počas osláv, ktoré divadlo organizovalo začiatkom júna. Verejnosti je prístupná vždy pred predstavením. Diváci si ju budú môcť pozrieť aj počas celej budúcej sezóny.