Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

Začína sa 15. ročník medzinárodného filmového festivalu Astrofilm

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Nasledujúce dva dni sú určené odborným prednáškam a projekcii súťažných snímok.

Piešťany 12. októbra (TASR) – Medzinárodný festival filmov o astronómii a kozmonautike Astrofilm, ktorý sa od utorka do štvrtka (14. 10.) koná Piešťanoch, sa v tomto roku nesie v znamení 15. výročia svojho založenia a zároveň pripomína 150 rokov od vzniku Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) v Hurbanove. Obom jubileám je venovaný aj utorkový večerný otvárací program, informovala vedúca metodického a popularizačno-vzdelávacieho oddelenia SÚH Drahoslava Výbochová.

„Prierez históriou hvezdárne po otváracom ceremoniáli priblíži krátky film a hovoriť o nej bude generálny riaditeľ SÚH Marián Vidovenec. Výročie v tomto roku má tiež Astronomická olympiáda, ktorej spoluorganizátorom je SÚH. Pätnásť rokov jej existencie si pripomenieme na Astrofilme vo štvrtok, účasť prisľúbil aj prvý slovenský zlatý medailista z Medzinárodnej olympiády astronómie a astrofyziky v Thajsku Róbert Barsa,“ uviedla Výbochová. Do večerného úvodného programu je zaradený tiež krst knihy Bačkorový astronom na cestách za tmou astrofotografa Zdeňka Bardona a pozorovanie nočnej oblohy.

Nasledujúce dva dni sú určené odborným prednáškam a projekcii súťažných snímok. Výbochová medzi nimi upozornila na film Vo svetle noci, ktorý už získal viacero ocenení. „Po jeho premietaní sa bude konať beseda s režisérom Matejom Pokom a protagonistami, neurológom Martinom Kucharíkom, Michalom Zemanom z Katedry živočíšnej fyziológie a etológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a astronómami Pavlom Rapavým a Jurajom Tóthom,“ doplnila. Na záver festivalu odovzdajú tohtoročné Csereho ceny Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied za populárno-vedeckú činnosť 2021.

Spoluorganizátormi festivalu sú SÚH a mesto Piešťany, podujatie sa uskutoční v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Súčasťou je výstava venovaná výročiu SÚH a tiež výstava najlepších prác z tohtoročnej súťaže Vesmír očami detí.