Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Záhorská galéria pozýva na komentovanú prehliadku kresieb J. Mudrocha

Na archívnej snímke neskorobarokový kaštieľ v Senici, k torom sídli Záhorská galéria. Foto: TASR - Milan Soukup

Ide o doposiaľ neprezentované alebo iba sporadicky vystavené diela zo zbierok galérie, ktoré prešli za posledné tri roky rukami reštaurátora.

Senica 29. mája (TASR) - Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici pripravuje komentovanú prehliadku a uvedenie novej publikácie k výstave Kresby Jána Mudrocha. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová z galérie, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

Výstavou, ktorá sa uskutoční 4. júna o 15.00 h, budú sprevádzať kurátori Ľudovít Hološka a Božena Juríčková. "Ide o výberovú výstavu z verejne málo prezentovanej kresbovej tvorby autora zo zbierok záhorskej galérie v Senici, Galérie mesta Bratislavy a ďalších slovenských galérií," uviedla Dohnalová.

Ide o doposiaľ neprezentované alebo iba sporadicky vystavené diela zo zbierok galérie, ktoré prešli za posledné tri roky rukami reštaurátora. "Jedenásť z nich sme získali darom v roku 2021 z pozostalosti autorovho syna Mariána Mudrocha. Viac ako 30 exponátov z našich zbierok dopĺňa 24 kresieb, ktoré vybrali kurátori z depozitárov Galérie mesta Bratislavy a siedmich slovenských regionálnych galérií. Ide o diela, ktoré boli na verejnosti prezentované veľmi ojedinele," uviedla Dohnalová.

Cieľom projektu je súhrnne predstaviť nadobudnuté akvizície senického rodáka a spoluzakladateľa záhorskej galérie za posledné roky. Rovnako aj mnohé jeho hodnotné kresby na papieri, ktoré prešli reštaurátorským zásahom.

"Po rekonštrukcii podkrovia, ktorá by sa mala začať už tento rok, sa mnohé z týchto exponátov stanú súčasťou stálej expozície na druhom podlaží budovy,"
informoval riaditeľ galérie Roman Popelár.