Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Zamestnanci trnavskej automobilky PSA Peugeot hrozia ostrým štrajkom

Pochod za lepšie pracovné podmienky zamestnancov automobilky PSA Peugeot Citröen v uliciach mesta Trnava v piatok 19. júna 2015. Foto: TASR

Protest do centra mesta zvolala odborová organizácia závodu, jej predseda Milan Minarech povedal, že je to posledná šanca pre vedenie podniku vypočuť ich požiadavky.

Trnava 19. júna (TASR) – Viac ako 400 zamestnancov trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia sa dnes zúčastnilo na protestnom pochode za zvýšenie miezd. Protest do centra mesta zvolala odborová organizácia závodu, jej predseda Milan Minarech povedal, že je to posledná šanca pre vedenie podniku vypočuť ich požiadavky pred vyhlásením ostrého štrajku.



"Chceme zamestnávateľovi takto ukázať, aké máme odhodlanie, aby brali naše oprávnené požiadavky vážne," uviedol Minarech. Zhromaždenie, 'vyzbrojené' zástavami Odborového združenia (OZ) KOVO, píšťalkami, rapkáčmi a megafónmi, i prihliadajúcu verejnosť informovalo, že "pežoťáci" majú najnižšie priemerné mzdy z automobiliek na Slovensku. Automobilová divízia koncernu pritom v roku 2014 dosiahla prevádzkový zisk 63 miliónov eur a koncern PSA celkovo 905 miliónov eur. "Pred dvoma rokmi bola automobilka v ťažkej situácii, súhlasili sme so zmrazením miezd na rok 2013 a 2014. Teraz však už chceme, čo nám právom patrí. Ďalej už nemôžeme akceptovať prepad našich reálnych miezd popri stále sa zvyšujúcom pracovnom vyťažení z dôvodu neustálej optimalizácie a narastajúceho výrobného tempa," povedal predseda OZ KOVO PCAS Trnava. Dodal, že z celkového rozpočtu automobilky tvoria mzdy necelých 11 %, ak by prišlo k zvýšeniu, boli by to "mizivé percentá". "Do kolektívneho vyjednávania sme išli s požiadavkou zvýšenia o 13 %, z nich sme boli ochotní zísť na 9 %, ale vraj stále pýtame veľa, počúvame odpovede, že nemajú. Dokedy to budem ešte počúvať? Prestaňme to už počúvať," vyzval burácajúce zhromaždenie Minarech.



Protestný míting na pešej zóne v Trnave pozdravil aj predseda Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár. Povedal, že Trnavčanom drží palce a bude podporovať každý ich krok na dosiahnutie požiadaviek. "Vy dnes tu na podporu svojich potrieb ste narobili väčší hluk, ako včera štrajkujúci kamionisti v Bruseli," povedal. Protestujúcim zamestnancom PSA Peugeot Citroën Slovakia sa prihovoril aj predseda OZ KOVO Emil Machyna. "Ľudia, ktorí sú odkázaní na to, aby žili z ruky do úst, aby kalkulovali, či im vystačí na všetko a ak majú aj úvery, nemajú čas na to, aby sa starali do politiky a riešili svoje občianske práve, nie sú slobodní. My chceme, aby boli ľudia slobodní," povedal Machyna. "Ľudia, ktorí sú chudobní, nemôžu byť partnermi, môžu iba žiadať o priazeň. Ale ten, čo žiada iba o priazeň, môže dostať len almužnu. My chceme byť partnermi, chceme si pýtať to, čo nám prináleží právom a ak budeme jednotní, tak to aj dosiahneme," dodal. Zhromaždenie sa skončilo výzvou na podporu kolektívneho vyjednávania, ktoré má pokračovať ďalším kolom v pondelok 22. júna za účasti vrcholového manažmentu automobilky a predsedu OZ KOVO. "Priestor na dohodu je stále," povedal Minarech.

Odbory v automobilke vstúpili do štrajkovej pohotovosti 22. mája po tom, ako nedošlo k dohode o dodatku ku kolektívnej zmluve pre tento rok ani prostredníctvom mediátora, vyslaného Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Odborári chcú percentuálne zvýšenie základnej mzdy, závod navrhuje jednorazový príspevok, ktorý ale nedosahuje výšku percentuálneho zvýšenia, preto ho odborári odmietajú.

Podľa podkladov z automobilky výrobní operátori mali priemernú základnú mzdu k 30. aprílu tohto roku 665 eur bez príplatkov (medziročný nárast o 1,3 %), kvalifikovaní výrobní pracovníci 910 eur (1,3 %) a technickí pracovníci 1244 eur (1,4 %). Trnavský závod je jediný v koncerne, kde je navrhnuté zvýšenie miezd pre rok 2016.