Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Zámok v Smoleniciach je otvorený už pred letnou turistickou sezónou

Smolenický hrad nachádzajúci sa na návrší Malých Karpát. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ponuka je pre záujemcov rovnaká, po prehliadke nádvoria a interiéru vystúpia po 99 schodoch na vyhliadkovú zámockú vežu.

Smolenice 16. mája (TASR) – V tomto roku sa zámok v Smoleniciach pri Trnave otvára pre návštevníkov o čosi skôr ako zvyčajne. Už pred hlavnou turistickou sezónou ho možno navštíviť aj počas májových a júnových nedieľ. Ponuka je pre záujemcov rovnaká, po prehliadke nádvoria a interiéru vystúpia po 99 schodoch na vyhliadkovú zámockú vežu.

Každú nedeľu do konca júna je zámok otvorený od 13. do 18. hodiny, vstupy budú každú hodinu, informoval TASR riaditeľ zámku - Kongresového centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Karol Volner. Počas letnej sezóny bude otvorené každý deň od 10. do 18. hodiny. "Prehliadka sa začína na dolnom nádvorí, vlani sme privítali 14.500 návštevníkov," povedal Volner. Trvá zhruba 35 minút, z veže vidno na jednej strane rovnú Trnavskú tabuľu a na druhej strane kopce Malých Karpát. Cestou na vrchol veže si možno pozrieť aj dve výstavy – históriu detského kočíka so zaujímavými exponátmi detských kočíkov i ich hračkárskych podôb a kolekciu papierových modelov dominánt Trnavy a ďalších slovenských miest. Obe sú zo súkromných zbierok.

Vo vnútri zámku je niekoľko historizujúco upravených salónov a chodieb, vidieť možno červený, žltý i modrý salónik, zasadaciu sieň, poľovnícky salónik i ďalšie priestory. Sprievodcovia ukážu najmä staršej generácii návštevníkov, kde spal v roku 1961 počas návštevy prvý tajomník sovietskych komunistov Nikita Chruščov. Ubytovaní tam boli aj prezidenti Michal Kováč a Václav Havel i premiéri V4.

Smolenický zámok je najmladší zámok na Slovensku. Bol vybudovaný v 20. storočí na pozostatkoch starého hradu. Majiteľ Jozef Pálffy, ktorý sa inšpiroval zámkami vo Francúzsku, ho dal postaviť podľa projektu architekta Jozefa Huberta. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. V roku 1953 bol odovzdaný SAV, aby sa stal reprezentačným miestom pre stretnutia vedcov z celého sveta. Počas roka sa v ňom konajú mnohé vedecké i spoločenské podujatia. Priamo pod zámkom sa nachádza udržiavaný, rozľahlý a inšpirujúci park s lúkami na pekné prechádzky. Okolie zámku ponúka pešie turistické výlety na malokarpatské kopce, do jaskyne Driny, na praveké hradisko Molpír, v obci Smolenice je pamätná izba i hrob vynálezcu padáka Štefana Baniča i múzeum Molpír, tiež hrobka posledných vlastníkov zámku rodiny Pálffyovcov.