Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Záujemca odstúpil od zámeru prebudovať zámok v Hlohovci na hotel

Hlohovecký zámok Foto: TASR - Daniel Veselský

V potrebnej rekonštrukcii zámku bude pokračovať mesto vo vlastnej réžii. Aktuálne je potrebná obnova strechy.

Hlohovec 10. februára (TASR) – Investor, ktorý mal záujem obnoviť zámok v Hlohovci a premeniť ho na ubytovacie zariadenie najmä pre zahraničných seniorov, od svojho zámeru odstúpil. Spoločnosť TTBN, s.r.o., so sídlom v Bratislave to urobila z dôvodu neudržateľnosti projektu po zapracovaní požiadaviek Krajského pamiatkového úradu. Tie by si vyžiadali zníženie úžitkovej plochy podkrovia, v dôsledku čoho sa finančná návratnosť stala pre investora neakceptovateľnou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková.

V potrebnej rekonštrukcii zámku tak bude pokračovať mesto vo vlastnej réžii. Aktuálne je potrebná obnova strechy. V nasledujúcich mesiacoch mesto spracuje vlastný rozvojový zámer celého zámockého areálu a bude pokračovať v hľadaní partnera na investíciu do obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Investor TTBN sa ozval hlohovskej radnici na jeseň 2015. Deklaroval zámer zachrániť historicko-kultúrne dedičstvo zámku a rozšíriť ponuku kvalitných a originálnych hotelových služieb. Používať a zveľaďovať chcel celý zámocký areál, vrátane parku, Empírového divadla či amfiteátra s tým, že všetky priestory naďalej zostanú otvorené pre Hlohovčanov. Mal záujem priviesť hotelovú klientelu zo Slovenska a najmä zahraničia, pričom zaujímavou skupinou pre neho boli aj seniori z Nemecka.

K zámeru mala výhrady časť obyvateľov Hlohovca v obave, že v konečnom dôsledku im zámok prístupný nebude. Medzi ne patrilo i  občianske združenie Zámok Hlohovec, ktoré sa podľa vlastných možností snaží o vyčistenie priestorov, oživilo záujem Hlohovčanov o túto pamiatku a prinieslo aj viacero zaujímavých aktivít ako Vianoce na zámku a podobne. Zámocký areál už dva roky využíva aj organizátor Stredovekých dní.

Spoločnosť TTBN, založená v Rusku, nebola prvým záujemcom o zámok. Najskôr v ňom sídlil Reedukačný ústav, po jeho odchode objekt chátral. Ozvalo sa Aristokratické združenie, ktoré malo s rozsiahlym objektom veľké plány, nakoniec však podmienky mesta nedokázalo naplniť.