Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Zdravotníci hovoria o problematickom prehĺtaní stravy u detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pri nediagnostikovanej poruche prehĺtania ide o ohrozenie základnej životnej potreby - o naplnenie nutričnej potreby dieťaťa.

Skalica 19. mája (TASR) - Skalica sa dnes opäť stala miestom vzdelávania klinických logopédov v oblasti porúch prehĺtania stravy u najmenších. Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov (SKIZP) v spolupráci s Katedrou klinickej logopédie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave pripravila štvordňový kurz Správne rozhodnutie intervencie pri poruchách kŕmenia a prehĺtania u detí. Nadväzuje na základy problematiky detskej dysfágie, ktoré boli položené minulý rok. Medzi prednášajúcimi je aj medzinárodne uznávaná odborníčka v tejto oblasti Joan Arvedson z Medical College vo Wisconsine v USA.

Dôvodom narušeného presunu potravy z úst do žalúdka môžu byť u detí problémy so srdiečkom, pľúcami, obličkami, mozgové nádory, detská mozgová obrna, tiež náhla cievna mozgová príhoda, Downov syndróm, ale aj mnohé iné syndrómy a ochorenia (operácie v oblasti ústnej dutiny, hltana, hrtana a krčnej chrbtice). Sťažené kŕmenie a prehĺtanie je aj problémom u predčasne narodených detí. Nebezpečnou komplikáciou narušenej hltanovej fázy prehĺtania je aspiračná pneumónia. Správne rozhodnutie kvalifikovaného odborníka zachraňuje životy detí.

Pri nediagnostikovanej poruche prehĺtania ide o ohrozenie základnej životnej potreby - o naplnenie nutričnej potreby dieťaťa. Vzdelávanie klinických logopédov v tejto oblasti vedie k poskytovaniu náležitej zdravotnej starostlivosti pri tomto probléme. Do vzdelávacieho kurzu sa prihlásilo 30 záujemcov zo Slovenska a Česka.

TASR informovala viceprezidentka SKIZP Barbora Bunová.