Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Koronavírus na školách: Obchodná akadémia v Prievidzi hlási nakazených

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

O tom, ako dlho zostane škola zatvorená, rozhodnú hygienici.

Prievidza 17. septembra (TASR) - Obchodná akadémia (OA) v Prievidzi zostane vo štvrtok a v piatok (18. 9.) preventívne zatvorená. K prerušeniu vyučovania prezenčnou formou pristúpila škola pre zhoršenie tamojšej epidemiologickej situácie, nový koronavírus tam potvrdili u troch žiakov. TASR o tom vo štvrtok informoval riaditeľ OA Prievidza Ivan Kadlečík.

"Rozhodnutím Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza sme mali už od 11. septembra zatvorenú jednu triedu pre výskyt COVID-19. Teraz sa však potvrdil jeden prípad v tej istej triede a jeden v ďalšej triede," spresnil Kadlečík. Riaditeľ tak rozhodol o uzatvorení školy a vyučovanie sa uskutočňuje dištančnou formou.

Škola podľa Kadlečíka zabezpečila už skôr všetky protiepidemické opatrenia. "Robí sa dezinfekcia, máme ranný filter, meriame teplotu, žiaci nám dávajú vyhlásenia," vymenoval.

O tom, ako dlho zostane škola zatvorená, rozhodnú hygienici, dodal Kadlečík.


V zariadení STU v Gabčíkove potvrdili štyri pozitívne prípady


Na archívnej snímke ubytovňa v Gabčíkove.
Foto: TASR - Martin Baumann


V karanténnom zariadení Slovenskej technickej univerzity (STU) v Gabčíkove sa nachádza 106 ubytovaných zahraničných študentov, z nich sú pozitívne štyri prípady na ochorenie COVID-19. TASR to potvrdil hovorca STU v Bratislave Fedor Blaščák.

Ľudia s pozitívnym výsledkom sú podľa Blaščáka v izolácii. „Priebeh choroby u nich je v tejto chvíli bezpríznakový a bezproblémový,“ priblížil hovorca STU. K dispozícii na mieste je 24-hodinová zdravotná služba. 

„Povinnú izoláciu v zariadení STU v Gabčíkove využilo do dnešného dňa 191 zahraničných študentov a pedagógov z piatich slovenských univerzít,“ uviedol Blaščák. K štvrtku pobyt v karanténe absolvovalo s negatívnym výsledkom povinného PCR testu 85 osôb.

Na internátoch STU v súčasnosti podľa Blaščáka žiadne prípady ochorenia na COVID-19 neevidujú. 


Na internátoch Univezity Komenského zatiaľ neevidujú nové prípady ochorenia COVID-19


Na internátoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave zatiaľ u študentov neevidujú nové prípady ochorenia COVID-19. TASR to potvrdila Martina Mášiková z rektorátu UK.

Prvé dva prípady s ochorením COVID-19 potvrdili na internátoch najväčšej a najstaršej slovenskej univerzity v pondelok 14. septembra. Prvý prípad zaznamenali na Vysokoškolskom internáte Družba. „Ubytovaný strávil 3. septembra počas ubytovávania v internátnej izbe 20 minút a odcestoval domov. Následne 11. septembra sa u neho potvrdilo ochorenie COVID-19 a momentálne sa lieči doma,“ uviedla Mášiková. 

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK eviduje druhý prípad. „Študentku s pozitívnym výsledkom testu, ako aj jej spolubývajúcu sme ubytovali v izolačných izbách,“ priblížila Mášiková. Univerzita tvrdí, že študenti mali bezpríznakový priebeh ochorenia.

Situáciu monitoruje permanentný krízový štáb UK, pri výskyte ďalších prípadov aktivuje prísnejšie opatrenia. „Zároveň vyzývame študentov, u ktorých sa potvrdí ochorenie COVID-19, aby čo najskôr kontaktovali študijné oddelenie svojej fakulty,“ dodala Mášiková s tým, že ak študent býva v ubytovacom zariadení UK, má zároveň kontaktovať aj vedenie internátov.


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Žiaci šamorínskeho gymnázia sa z preventívnych dôvodov učia online


Od štvrtka sa realizuje vyučovanie na Gymnáziu Imre Madácha s vyučovacím jazykom maďarským v Šamoríne na diaľku. Z preventívnych dôvodov sú žiaci a učitelia ponechaní v domácom prostredí po tom, ako časť pedagogického zboru prišla do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19. TASR o tom informoval odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Na základe výsledkov testov a konzultácií s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede sa rozhodne o ďalšom postupe. "V župných stredných školách platia protiepidemiologické opatrenia, ako nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk a priestorov alebo meranie teploty termokamerou pri vstupe do budovy," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Ako doplnil, Úrad TTSK a školy postupujú v prijímaní opatrení v spolupráci a podľa pokynov regionálnych úradov verejného zdravotníctva.