Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trnavský kraj

Letisko v Piešťanoch je v zložitej situácii, nominanti štátu sa súdia

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predseda kraja uviedol, že robí všetko pre to, aby letisko v Piešťanoch zostalo zachované.

Trnava/Piešťany 7. októbra (TASR) – Situáciou v spoločnosti Letisko Piešťany, a.s., kde je Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vlastníkom majoritného podielu, sa zaoberali krajskí poslanci na svojom dnešnom zasadnutí. Vzali na vedomie informáciu, kde sa uvádza, že predstavenstvo spoločnosti prijalo pre rok 2015 akčný plán, ktorého cieľom je riešenie zložitej finančnej situácie. V súčasnosti výkony letiska nepokrývajú jeho náklady na prevádzku, ktoré si podľa slov predsedu TTSK Tibora Mikuša vyžadujú okolo 50.000 eur mesačne.

TTSK, ako Mikuš uviedol, robí všetko pre to, aby letisko v Piešťanoch zostalo zachované. V apríli tohto roku napomohol situácii postúpením svojej pohľadávky vo výške 1,63 milióna eur na spoločnosť SMS TTSK, s.r.o., a tiež navýšením základného imania. "Letisko je jedným zo strategických miest nášho kraja. Dúfam, že táto mizéria hospodárskej recesie sa skončí a letisko opäť nadobudne význam, ktorý si zaslúži," povedal Mikuš. Hodnota majetku letiska je 22 miliónov eur a v súčasnosti má spoločnosť už otvorenú cestu k zobratiu si bankového úveru. Letisko treba podľa predsedu TTSK udržať, pretože má veľký potenciál. "Nie je nič jednoduchšie ako nájsť developéra, ktorý ho premení na peniaze, ale potom kraj už letisko nikdy nebude mať. Ak ho zastavíme teraz, zrejme ho zastavíme na večnosť," uviedol Mikuš. Obnovenie prevádzky by si vyžiadalo obdobie zhruba jeden a pol až dvoch rokov. Okrem TTSK sú akcionármi mesto Piešťany a ministerstvo dopravy.

Mikuš dodal, že členovia orgánov letiska, uzrozumení s nedobrou situáciou v spoločnosti, súhlasili s pozastavením vyplácania odmien až do času, keď bude spoločnosť generovať zisk. "Nominanti štátu, ktorí už nie sú vo funkciách, sa však s nami o vyplatenie odmien súdia. My ich nárok nespochybňujeme, ale v súčasnosti na to jednoducho nemáme," dodal Mikuš.