Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Zo strany Hviezdoslavovčanov je záujem o spoločnú vec a o veci verejné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pozitívnym príkladom, ako sa dá zmobilizovať obyvateľstvo, bolo aj čistenie okolia rybníka.

Hviezdoslavov 18. júla (TASR) – Starosta a poslanci obce Hviezdoslavov sa snažia spájať ľudí, ktorí prišli z rôznych kútov Slovenska. "Rozvoj obce je tak obrovský, že nárast obyvateľov ide raketovým tempom. Chceme dosiahnuť, aby sa občania zžili s obcou ako aj s pôvodnými obyvateľmi," povedal pre TASR občan obce Peter Eľko.

Ako uviedol, vedenie obce pravidelne organizuje stretnutia s obyvateľmi, kde ich oboznamujú so situáciou v obci, ktorú ľudia vnímajú reálne. „Obec robí maximum aj po kultúrnej stránke. Nechýbalo u nás zdobenie vianočného stromčeka, kde každý obyvateľ doniesol ozdobu, dal ju na stromček, ktorý patril všetkým. Samozrejme bola aj kapustnica, varené víno, perkelt. Tu sme mali možnosť sa stretnúť a diskutovať,“ povedal Eľko. Zdôraznil, že vznikli nové vzťahy, ktoré pretrvávajú dodnes. Ľudia sa z rôznych častí obce spoznali a od tej doby sa aj navštevujú, vytvárajú sa komunity.



Pripravujú sa aj programy pre deti s mamičkami, ktoré sú zamerané na tvorivosť. Matky s deťmi prezentovali svoje chutné výrobky. V bohatej škále nechýbal ani Deň detí. Realizovali ho dobrovoľníci a obecní poslanci. „Vďaka sponzorom sme darovali deťom zaujímavé darčeky. Mali sme aj Mini olympiádu. Možno, že to na prvý pohľad vyzerá ako maličkosť, ale takéto stretnutia zabezpečujú fungovanie komunít."



Pozitívnym príkladom, ako sa dá zmobilizovať obyvateľstvo, bolo aj čistenie okolia rybníka. „Na brigáde sa zúčastnilo vyše 60 ľudí v časti Podháj. V katastri obce nebol doteraz rybník udržiavaný, obyvatelia prispeli svojou prácou, nakoľko obecná kasa nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami. Vytvorila sa ďalšia komunita,“ podčiarkol občan Hviezdoslavova. V rámci svojich možností každý priložil ruku k dielu. Podarilo sa nám vyčistiť kompletne celé okolie a následne sa uskutočnilo aj malé sedenie s občerstvením. Cieľom podujatia bolo, aby sa ľudia dali dokopy z rôznych častí obce. „Bol to pozitívny signál, že zo strany obyvateľov je záujem o spoločnú vec a o veci verejné,“ uzavrel Eľko.