Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UEFA EURO

České striebro, zlatý gól Bierhoffa, v 2004 Grécky zázrak

Grécky národný tím oslavuje titul majstra Európy vo futbale. Grécko porazilo Portugalsko 1:0 vo finálovom zápase na štadióne Luz v portugalskom Lisabone. 4. júla FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Po prvý raz v histórii usporiadali ME vo futbale v roku 2000 dve krajiny - Belgicko a Holandsko.

Bratislava 8. júna (TASR) - Z histórie ME:

- 1996: Zlatý gól Bierhoffa posadil Nemecko po tretí raz na európsky trón

"Futbal sa vrátil do kolísky svojho zrodu" - nadšenie britských médií spred majstrovstiev v Anglicku dlho nevydržalo. Albión sa síce dostal do semifinále, ale tam po remíze 1:1 v riadnom hracom čase vypadol s Nemeckom na jedenástky 5:6. Tieto majstrovstvá boli prvé, na ktorých štartovalo 16 krajín, teda dvojnásobok ako štyri roky predtým. Premiérovo sa na záverečný turnaj dostali po rozdelení ČSFR aj Česi. Tí vytvorili kompaktný tím a v semifinále s Francúzskom (0:0) si miestenku do boja o zlato vystrieľali v penaltovom rozstrele 6:5. Zverenci Dušana Uhrina viedli vo finále vo Wembley od 59. minúty po penalte Patrika Bergera 1:0, ale striedajúci Oliver Bierhoff v 73. minúte vyrovnal na 1:1 a v nadstavenom čase (95.) dal "zlatý gól".

- 2000: Dva "zlaté" góly získali Francúzsku zlato

Po prvý raz v histórii usporiadali ME vo futbale dve krajiny - Belgicko a Holandsko. Francúzi štartovali v pozícii majstrov sveta ako favoriti, v "Equipe tricolore" nechýbal ani Zinedine Zidane. V základnej D-skupine zdolali Dánsko 3:0, Česko 2:1 a s Holandskom prehrali 2:3. V dramatickom štvrťfinále vyradili Španielsko 2:1, "oranjes" rozstrieľali Juhosláviu 6:1, Taliansko zvíťazilo nad Rumunskom 2:0 a Portugalsko rovnakým pomerom nad Tureckom. Semifinálový duel Francúzsko - Portugalsko dvíhal divákov zo sedadiel. Do vedenia išli zásluhou Nuňa Gomesa (19.) Portugalci, ale Thiery Henry v 51. minúte vyrovnal a vynútil predĺženie, v ktorom Zidane (117.) "zlatým" gólom rozhodol o postupe. V druhom semifinálovom stretnutí Taliansko - Holandsko (0:0) prišlo rozuzlenie až v jedenástkovom rozstrele, v ňom mala navrch "squadra azzurra" (3:1). Vo finále sa "zázrak na Marne" zopakoval, Taliani viedli od 55. minúty po strele Marka Delvecchia 1:0, ale v záverečnej minúte vyrovnal Sylvain Wiltord. K slovu sa dostalo predĺženie a David Trezeguet (103.) "zlatým" gólom získal pre krajinu galského kohúta druhé zlato z ME. Po prvý raz sa však stalo, že titul šampióna starého kontinentu vybojoval úradujúci majster sveta.

- 2004: Grécky zázrak

Pod horúcim portugalským slnkom panovali "grécki bohovia" pod vedením charizmatického Nemca Otta Rehhagela. Ten vštepil Grékom nemecký dril a disciplínu, čo sa ukázalo ako rozhodujúce. Na úvod zdolali Gréci domáci výber 2:1, no to ich ešte nik nebral vážne. Keď však vo štvrťfinále sťali Francúzov a v semifinále popravili Čechov, z absolútneho outsidera s predšampionátovým kurzom 80:1 sa stala akútna hrozba. Domáci sa síce chystali vo finále na odplatu, no márne. Tím Brazílčana Luiza Felipe Scolariho mal v Lisabone všetko potrebné - výhodu domáceho prostredia s neuveriteľnou podporou fanúšikov. No Angelos Charisteas gólom v 57. minúte spôsobil najväčší šok všetkých šampionátov.