Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UEFA EURO

Anglická futbalová asociácia vyšetruje rasistické útoky na hráčov

Na snímke anglický hráč Marcus Rashford počas finálového zápasu EURO 2020 proti Taliansku, 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Reprezentanti Anglicka sa na turnaji výrazne postavili v boji proti rasizmu a pred svojimi zápasmi vrátane nedeľňajšieho finále si kľakli na koleno, čím dali najavo podporu hnutiu Black Lives Matter.

Londýn 12. júla (TASR) – Vedenie Anglickej futbalovej asociácie (FA) odsúdilo rasistické útoky na Marcusa Rashforda, Jadona Sancha a Bukaya Saku po nedeľňajšej prehre Anglicka vo finále EURO 2020 s Talianskom. FA uviedla, že je po útokoch niektorých fanúšikov zhrozená a znechutená.

Rashford, Sancho a Saka neuspeli v rozstrele zo značky 11 m, Taliansko sa napokon tešilo z druhého titulu. „Sme znechutení z toho, že v online priestore urážajú niektorých hráčov nášho mužstva, ktorí bojovali za našu krajinu a dali tímu všetko," uviedla FA na twitteri.

Vedenie asociácie ďalej napísalo, že stojí za svojimi hráčmi. „FA dôrazne odsudzuje všetky formy diskriminácie a je zdesená online rasizmom, ktorý je zameraný na niektorých našich hráčov na sociálnych sieťach. Ktokoľvek, kto stojí za takýmto nechutným správaním, nie je vítaný pri zápasoch nášho tímu."

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že vyšetruje urážlivé a rasistické posty: „Sme si vedomí množstva útočných a rasistických komentárov na sociálnych sieťach, ktoré smerujú proti futbalistom po finále ME 2020. Toto zneužívanie je absolútne neprijateľné, nebudeme ho tolerovať. Budeme to vyšetrovať."

Za svojich zverencov sa postavil i tréner Gareth Southgate, ktorý pripomenul, že za exekútorov v rozstrele nesie zodpovednosť on sám a jedným dychom odsúdil nenávistné prejavy: "Je to neodpustiteľné. Boli sme majákom, ktorý spájal národ. Spoločne sme ukázali silu našej krajiny, ale toto nie je to, za čím stojíme. O strelcoch jedenástok som rozhodol ja, nebolo to o tom, že by skúsenejší hráči neboli ochotní."

Manažér anglickej reprezentácie Gareth Southgate tlieska fanúšikom po tom, ako Taliansko vyhralo nad Anglickom vo finále EURO 2020 vo Wembley, 11. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Rasistické správanie niektorých fanúšikov odsúdil aj predseda vlády Boris Johnson. "Títo hráči si zaslúžia, aby s s nimi zachádzalo ako s hrdinami, nie aby boli terčom rasizmu. Tí, ktorí ich urážajú, by sa mali za seba hanbiť."

Podľa bývalého kanoniera Alana Shearera musia časť zodpovednosti prevziať aj samotné sociálne siete, ktoré nechtiac vytvárajú platformu pre niektorých nespratníkov: "Tieto siete majú svoje pozitíva, ale i negatíva. Na jednej strane umožňujú hráčom odkryť ich charakter na ihrisku, a najmä mimo neho. No na druhej, čo si preboha myslia ľudia, ktorí urážajú hráčov, ktorí mali guráž ísť na penalty? Dúfam, že sociálne siete identifikujú vinníkov."

Reprezentanti Anglicka sa na turnaji výrazne postavili v boji proti rasizmu a pred svojimi zápasmi vrátane nedeľňajšieho finále si kľakli na koleno, čím dali najavo podporu hnutiu Black Lives Matter.