Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UEFA EURO

Pred prvým šlágrom vládne vzájomný rešpekt Angličanov a Chorvátov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útočník záhrebského Dinama Bruno Petkovič sa domnieva, že vstup do turnaja môže napovedať o šanciach Chorvátov na šampionáte

Londýn 11. júna (TASR) - Tretí hrací deň futbalového EURO 2020 ponúkne prvý skutočný šláger tímov reálne patriacich do okruhu favoritov na zisk titulu. V nedeľnom šlágri D-skupiny proti sebe nastúpia vo Wembley domáce Anglicko a Chorvátsko, stretnutie s úvodným výkopom o 15:00 SELČ povedú talianski rozhodcovia na čele s hlavným arbitrom Danielem Orsatom. Druhý duel zoskupenia Škótsko - Česko je na programe v pondelok.

Angličania nikdy nevyhrali prvý zápas na finálovom turnaji ME a túto štatistiku budú chcieť na desiaty pokus zmeniť. Forma zverencov Garetha Southgatea budí pozornosť, vyhrali šesť zápasov za sebou, v ktorých inkasovali jediný gól. S Chorvátmi utrpel Albión v predošlých piatich vzájomných zápasoch jedinú prehru, tá zo semifinále MS 2018 v Rusku v predĺžení 1:2 sa však ostrovanom vryla do pamäte.

„Hrali sme s nimi v priebehu štyroch rokov trikrát a zakaždým to boli vyrovnané zápasy. Máme pred Chorvátmi obrovský rešpekt. Uznávam prácu kolegu Daliča, ktorý je naozaj dobrý tréner a človek. Nebude to prechádzka ružovou záhradou, Chorváti sú známi ako veľkí bojovníci, ktorí vypľujú na trávniku dušu za svoju krajinu. Majú v tíme niekoľko loptových virtuózov, technicky podkutých hráčov, na ktorých si budeme musieť dať obzvlášť veľký pozor," vypichol Southgate silné stránky protivníka.

Angličania dosiahli v júnovej príprave na EURO dve identické výhry 1:0 nad Rakúskom a Rumunskom, ktoré svedčia o pevnej defenzíve tímu. Dobrá správa pre kouča je návrat Harryho Maguirea do tréningového procesu. Stopér Manchestru United chýba na súťažných trávnikoch od 9. mája, dôvod je zranenie členka. Proti Chorvátom ešte nenastúpi, v ďalšom priebehu šampionátu by sa však mohol dostať do hry.

„Jeho prítomnosť pre mužstvo je veľmi dôležitá. Je hráč s veľkými morálno-vôľovými vlastnosťami a takého tu potrebujeme. No musí byť stopercentne v poriadku, nebudeme riskovať jeho nasadenie v nedeľnom zápase," poznamenal kouč Albiónu.

Podľa Southgatea na seba narazia dva odlišné herné štýly. „Myslím si, že sme typologicky iné mužstvo ako Chorváti. Máme skúsených hráčov, ktorých doplnili draví mladíci. Priniesli do mužstva dravosť a energiu, z ktorej chceme ťažiť. Sú tu hráči, ktorých čaká prvý veľký turnaj, ale ich kvalita je taká, že si zaslúžia byť v reprezentácii," dodal Southgate.

Do 26-člennej anglickej nominácie sa dostali dvojica tínedžerov Jude Bellingham a Bukayo Saka plus hráči, ktorí len v nedávnej minulosti dovŕšili 20 rokov (Reece James, Declan Rice, Mason Mount, Jadon Sancho, Phil Foden).

Chorvátskym futbalistom nevyšla výsledkovo záverečná príprava na šampionát. S Arménskom iba remizovali 1:1 a v generálke utrpeli prehru 0:1 v Bruseli s domácim Belgickom. Napriek tomu sa spoliehajú na skúsenosti lídrov tímu na čele s kapitánom Lukom Modričom, ktorý priviedol mužstvo do finále MS 2018. Na EURO 2020 sa Vatreni prebojovali ako víťazi E-skupiny, ktorej súčasťou bolo aj Slovensko.

„Samozrejme, že aj teraz si trúfame súperiť s najsilnejšími tímami na šampionáte. Pred tromi rokmi v Rusku sme sa presvedčili o tom, že na to máme. Potom síce prišlo k obmene nášho kádra, pribudlo do neho viacero nových hráčov, z ktorých mám dobrý pocit. Vedia, že bez tvrdej práce sa výsledky nedostavia. Do tímu zapadli rýchlo a sú jeho platní členovia," povedal stopér Dejan Lovren.

Útočník záhrebského Dinama Bruno Petkovič sa domnieva, že vstup do turnaja môže napovedať o šanciach Chorvátov na šampionáte: „Bude to skvelý zápas. Vieme, s kým máme do činenia. Angličania disponujú obrovskou kvalitou, majú vyvážený tím, inkasujú málo gólov. Som si však istý, že v rovnakom duchu vnímajú aj oni naše silné stránky a neberú víťazstvo s nami ako samozrejmosť."

D-skupina:

ANGLICKO - CHORVÁTSKO /nedeľa 15.00 SELČ, Wembley v Londýne/

Rozhodcovia: Daniele Orsato - Alessandro Giallatini, Fabiano Preti (všetci Tal.)

Predpokladané zostavy:

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Mings, Chilwell - Phillips, Rice, Mount - Sancho, Kane, Foden

Chorvátsko: Livakovič - Vrsaljko, Vida, Čaleta-Car, Barišič - Brozovič - Modrič, Kovačič - Rebič, Petkovič, Perišič