Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UEFA EURO

Fínsky nováčik chce zaskočiť favorizovaných Dánov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fínska reprezentácia doteraz odohrala v Kodani 27 zápasov, v predchádzajúcom sa v auguste 2003 zrodila remíza 1:1.

Kodaň 11. júna (TASR) - Sobota 12. júna bude pre futbalistov Fínska historická, keďže absolvujú premiéru na ME. V zápase B-skupiny s Dánskom bude v Kodani favoritom domáci tím.

Ten naznačil výbornú formu aj v prípravnom období a Fínov považuje za prekážku, ktorú potrebuje zdolať. V severskom derby chcú uspieť aj Fíni, ktorí rešpektujú silu súpera, no podľa brankára Lukáša Hradeckého majú na to, aby ho zdolali. Stretnutie povedú anglickí rozhodcovia na čele s hlavným arbitrom Anthonym Taylorom.

Dáni sú favorit duelu a aj nedávne prípravné zápasy naznačili ich silu. S Nemeckom remizovali 1:1 a nad Bosnou a Hercegovinou vyhrali 2:0. Z predchádzajúcich dvanástich súťažných zápasov prehrali iba jediný - v Lige národov s Belgickom 2:4.

Súboj proti Fínsku považujú za dôležitý v boji o postup, keďže nasledujúci súperi z Belgicka a Ruska predstavujú väčšiu hrozbu.

„Najväčší favorit skupiny je Belgicko, ale na postup myslíme aj my. Proti Fínsku to bude špeciálny zápas, ale nemôžeme sa pozerať na to, že ide o derby. Je to náš prvý zápas, ale veľmi dôležitý pre naše šance na postup," povedal tréner Dánska Kasper Hjulmand.

Zatiaľ čo Dáni mali pred ME výbornú hernú fazónu, Fíni nevyhrali šesť zápasov za sebou, pričom v nedávnych prípravných stretnutiach podľahli Švajčiarsku (2:3), Švédsku (0:2) a Estónsku (0:1). V nominácii Fínska nechýba ani bratislavský rodák Lukáš Hradecký, víťaz ankety Najlepší športovec Fínska za rok 2020. Premiéru na ME absolvuje proti krajine, v ktorej strávil niekoľko sezón. Chytal za Esbjerg aj Bröndby Kodaň.

„Všimol som si na hráčoch nášho tímu, že s blížiacim sa zápasom s Dánskom sú plnší a plnší očakávaní. Každý chce dať do toho všetko. Je to splnený sen každého z nás, pre mnohých je to špeciálny moment. Už sa nevieme dočkať, kedy zaznie naša hymna," uviedol Hradecký, ktorý si uvedomuje silu dánskeho súpera.

„Bez preháňania môžeme povedať, že na každý post majú hráča svetového formátu. Bude to ťažké, ale máme na to, aby sme ich eliminovali. Aj v našej ofenzíve je sila. Ja chcem ukázať, že aj sezóny v Dánsku mi pomohli v kariére a že viem podržať mužstvo."

Tímy celkovo odohrali 22 vzájomných zápasov. Dáni vyhrali pätnásť z nich, šesť sa skončilo remízou a v roku 2000 vyhrali Fíni na ihrisku v Španielsku 2:1. Predchádzajúci vzájomný duel sa uskutočnil 15. novembra 2011 v dánskom Esbjergu. Domáci vyhrali 2:1 gólmi Daniela Aggera a Nicklasa Bendtnera, za Fínov skóroval Mixu Paatelainen. Fíni nevyhrali v Dánsku od prípravného zápasu v septemberi 1949 (2:0). Odvtedy majú Dáni domácu bilanciu s týmto súperom osemnásť víťazstiev a tri remízy. Fínska reprezentácia doteraz odohrala v Kodani 27 zápasov, v predchádzajúcom sa v auguste 2003 zrodila remíza 1:1.

B-skupina:

DÁNSKO - FÍNSKO /sobota 18.00, Parken Stadium v Kodani)

Rozhodcovia: Anthony Taylor - Gary Beswick, Adam Nunn (všetci Angl.)

Predpokladané zostavy:

Dánsko: Schmeichel - Wass, Christensen, Kjaer, Maehle - Hojbjerg, Delaney - Poulsen, Eriksen, Braithwaite - Wind

Fínsko: Hradecký - Arajuuri, Toivio, O'Shaughnessy - Raitala, Kamara, Sparv, Lod, Uronen - Pohjanpalo, Pukki