Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia UEFA EURO

Francúzi sa do osemfinále EURO 2020 prebojovali z prvého miesta

Na archívnej snímke futbalista Francúzska Karim Benzema v Budapešti 23. júna 2021. Foto: TASR/AP

Aktuálne ťahajú už desaťzápasovú šnúru bez prehry, pričom o jej predĺženie sa pokúsia v osemfinále proti Švajčiarsku (21.00 SELČ v Bukurešti).

Bukurešť 27. júna (TASR) - Francúzski futbalisti sa do osemfinále EURO 2020 prebojovali z prvého miesta v "skupine smrti", v ktorej dokázali zdolať Nemecko (1:0) a remizovať 1:1 s Maďarskom a 2:2 s Portugalskom. Aktuálne ťahajú už desaťzápasovú šnúru bez prehry, pričom o jej predĺženie sa pokúsia v pondelkovom osemfinále proti Švajčiarsku (21.00 SELČ v Bukurešti). To sa do vyraďovacej fázy kvalifikovalo z tretej priečky A-skupiny, v ktorej nazbieralo štyri body v konkurencii Talianska, Walesu a Turecka.

"Nevidíme sa ako favoriti tohto turnaja, aj keď viacerí nás do tejto úlohy pasujú. Je tu ďalších minimálne päť-šesť tímov, ktoré majú najvyššie ambície. My sa snažíme ísť vždy od zápasu k zápasu. Proti Švajčiarsku si nič nezľahčíme, rešpektujeme silu súpera a berieme ho veľmi vážne," vyhlásil stopér úradujúcich majstrov sveta Presnel Kimpembe, podľa ktorého sú zápolenia zo skupinovej fázy minulosťou. "Uhrali sme potrebné výsledky. Postúpili sme z prvého miesta, hoci výkony mohli byť aj lepšie. No teraz sa začína nová súťaž, kde už sa žiadne chyby neodpúšťajú. Musíme byť stopercentne sústredení," poznamenal hráč parížskeho St. Germain.

Francúzi pred piatimi rokmi na "domácom" šampionáte dokráčali až do finále, kde bolo nad ich sily Portugalsko. V skupinovej fáze sa stretli aj so Švajčiarmi, s ktorými sa rozišli po bezgólovej remíze. Počas prebiehajúceho turnaja prišli o útočníka Ousmaneho Dembeleho i ľavého obrancu Lucasa Digneho, otáznik visí nad štartom Lucasa Hernandeza, Thomasa Lemara a Marcusa Thurama. Z trojice ofenzívnych hráčov sa v skupine strelecky dvakrát presadil Karim Benzema a raz Antoine Griezmann. Kylian Mbappe zatiaľ strelecky mlčí, proti Švajčiarsku by rád zažehnal štvorzápasové gólové suchoty, ale nie je to priorita. "Nezáleží na tom, kto dá gól. Dôležité je, že sa darí mužstvu. V tom našom vládne prajná atmosféra, všetci ťaháme za jeden koniec povrazu s cieľom dosiahnuť úspech," dodal Mbappe pre L´Equipe.

Maximom Švajčiarska na kontinentálnych šampionátoch je osemfinále z EURO 2016. V rokoch 1996, 2004 a 2008 stroskotalo už v skupinovej fáze. "Postupom zo skupiny sme splnili základný cieľ. Spadol z nás obrovský balvan tlaku, ktorý teraz bude ležať na pleciach Francúzov. Sú favoriti a proti nám to budú musieť potvrdiť. My ideme do zápasu v pozitívnej nálade a v očakávaní, že sa pokúsime o senzáciu," vyhlásil pre uefa.com obranca Švajčiarska Loris Benito.

Úspešnejšieho zo súboja čaká víťaz zápasu Chorvátsko - Španielsko. Hrať sa bude 2. júla o 18.00 SELČ v Petrohrade.

osemfinále:


FRANCÚZSKO - ŠVAJČIARSKO /pondelok o 21.00 h, Arena Nationala v Bukurešti/

Rozhodcovia: Fernando Andres Rapallini - Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (všetci Arg.)

predpokladané zostavy:

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez - Kante, Pogba, Tolisso - Griezmann - Mbappe, Benzema

Švajčiarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez - Widmer, Xhaka, Freuler, Zuber - Shaqiri - Embolo, Seferovič