Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UEFA EURO

Severné Macedónsko debutuje proti Rakúsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tridsaťsedemročný útočník FC Janov vystrelil Severnému Macedónsku triumf v Gruzínsku a po historickom postupe má pre svoju krajinu smelé plány aj na záverečnom turnaji.

Bukurešť 11. júna (TASR) - Futbalisti Severného Macedónska zažijú debut na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy proti Rakúsku. Otvárací duel C-skupiny je na programe v nedeľu 13. júna o 18:00 SELČ v Bukurešti, povedú ho švédski rozhodcovia na čele s hlavným arbitrom Andreasom Ekbergom. Mužstvá sa o postup pobijú aj v konkurencii Holandska a Ukrajiny, ktorých vzájomný súboj sa začne o tri hodiny neskôr v Amsterdame.

Severné Macedónsko sa na svoj premiérový šampionát prebojovalo cez D-divíziu play off. V semifinále vyradilo Kosovo 2:1 a vo finále uspelo 1:0 na pôde Gruzínska, ktoré v tom čase ešte viedol slovenský tréner Vladimír Weiss st. V príprave remizovalo so Slovinskom 1:1 a zvíťazilo nad Kazachstanom 4:0. V G-skupine kvalifikácie EURO 2020 obsadilo tretiu priečku o päť bodov práve za Rakúskom, ktoré sa radovalo v oboch vzájomných konfrontáciách. Na triumf v Skopje 4:1 nadviazalo domácim víťazstvom 2:1 a z druhého miesta si svoju tretiu účasť na ME po rokoch 2008 a 2016 zabezpečilo priamo.

Rakúšania v rámci prípravy prehrali v Anglicku 0:1, vo viedenskej generálke remizovali so Slovenskom 0:0. Čisté konto si na domácej strane udržal brankár Daniel Bachmann z FC Watford a jednotkou bude aj na šampionáte.

„V skupinovej fáze ME je podstatný jedine počet bodov v tabuľke. Predchádzajúca sezóna vo Watforde mi nevyšla podľa predstáv, ale pravdepodobne ma to iba posilnilo. Bolo by jednoduché hodiť uterák, no nespravil som to a som rád, že to dopadlo takto," povedal Bachmann na oficiálnej stránke Európskej futbalovej únie (UEFA).

Čeliť bude aj veteránovi Goranovi Pandevovi. Tridsaťsedemročný útočník FC Janov "vystrelil" Severnému Macedónsku triumf v Gruzínsku a po historickom postupe má pre svoju krajinu smelé plány aj na záverečnom turnaji.

„Vieme, kde sú naše silné stránky. Preto by nebolo žiadnym zázrakom, keby sa nám podarilo postúpiť zo skupiny," citovala agentúra APA Pandeva, ktorý sa debutu na vrcholnom podujatí dočká dvadsať rokov po premiére v najcennejšom drese. S 37 gólmi v 119 vystúpeniach je najlepší strelec reprezentácie.

V šance Severného Macedónska veria aj jeho spoluhráči. „Žijeme náš sen, už sme dokázali, že máme kvalitné národné mužstvo. Dúfam, že všetci uvidia, aký skvelý futbal sa hrá v našej krajine," povedal stredopoliar Enis Bardi a brankár Stole Dimitrievski dodal: „Sme maximálne motivovaní a zároveň nepociťujeme žiaden tlak. Každý z nás odvedie to najlepšie a proti Rakúsku odohráme skvelý zápas."

C-skupina:

RAKÚSKO - SEVERNÉ MACEDÓNSKO /nedeľa 18.00 SELČ, Arena Nationala v Bukurešti/

Rozhodcovia: Andreas Ekberg - Mehmet Culum, Stefan Hallberg (všetci Švéd.)

Predpokladané zostavy:

Rakúsko: Bachmann - Trimmel, Lienhart, Hinterreger, Ulmer - Lazaro, Grillitsch, Sabitzer, Alaba - Arnautovič, Baumgartner

Severné Macedónsko: Dimitrievski - Ristovski, Musliu, Ristevski - Nikolov, Kostadinov, Spirovski, Elmas, Alioski - Tričkovski, Pandev