Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UEFA EURO

Southgate zobral zodpovednosť na seba, Taliani už oslavujú v Ríme

Manažér anglickej reprezentácie Gareth Southgate tlieska fanúšikom po tom, ako Taliansko vyhralo nad Anglickom vo finále EURO 2020 vo Wembley, 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Výprava nových majstrov Európy pristála v Ríme v pondelok ráno a v uliciach ich vítalo množstvo fanúšikov.

Londýn 12. júla (TASR) – Futbalisti Talianska získali po dramatickom rozstrele svoj druhý titul majstrov Európy. Na Apeninskom polostrove okamžite vypukli bujaré oslavy a mohli pokračovať v rýchlom slede už aj za prítomnosti víťazov, keďže talianska výprava priletela domov v pondelok ráno.

Viaceré talianske médiá vyzdvihli tento titul najmä preto, že ho zverenci Roberta Manciniho získali vo futbalovom chráme vo Wembley, v ktorom 60.000 fanúšikov hnalo dopredu Angličanov. Taliani oslavujú viacerých hrdinov, no najmä hlavného trénera Manciniho a asistenta Gianlucu Vialliho, ktorí podľa nich zostavili mužstvo s veľkou kvalitou, no najmä pokorou a sebavedomím.

Po neúspechu v baráži na MS 2018, ktoré sa konali v Rusku sa taliansky futbal ocitol na chvíľu v kríze. Na svetový šampionát sa Squadra Azzurra nekvalifikovala po prvý raz po 60-tich rokoch. Mancini potom na poste trénera nahradil Gian Piera Venturu a začal skladať tím na nový kvalifikačný cyklus. Pod jeho vedením neinkasoval 1169 minút, čím vytvoril nový rekord medzištátneho futbalu. Taliani neprehrali už 34 zápasov za sebou, 29-krát zvíťazili a päťkrát remizovali.

Z priepasti po neúspechu až na eurósky trón sa tím dostal vďaka víťaznému spôsobu myslenia a plánovania. „Život sa skladá z 10 percent toho, čo sa nám stane a 90 percent z toho, ako sa s tým vysporiadame," povedal Vialli pre denník Gazzetta dello Sport. Taliansky denník napísal, že ak si tím aj naďalej udrží víťaznú mentalitu, o jeho budúcnosť sa netreba báť.

Brankára Gianluigiho Donnarummu vyhlásili za najlepšieho hráča turnaja. Dvadsaťdvaročný gólman v penaltovej lotérii zneškodnil anglické strely vo štvrtej i piatej sérii. „Boli sme pripravení, nevzdali sme sa. Sme fantastický tím a tento úspech si zaslúžime. Rýchly gól nás mohol zastaviť, ale verili sme," povedal.

Pochopiteľne iná atmosféra panovala po zápase v Londýne. Anglické médiá vyčítajú trénerovi Grethovi Southgateovi, že v druhom polčase nebol jeho tím aktívnejší a zameral sa na bránenie jednogólového náskoku. Upozornili aj na to, že rozhodujúcu penaltu išiel kopať ešte len tínedžer Bukayo Saka, ktorý nemá skúsenosti z takýchto veľkých zápasov. Bývalý útočník Albionu Gary Lineker si však hráčov zastal a na twitteri im nechal odkaz: „Taliani si titul zaslúžili, ale pre mladý anglický tím toto nie je koniec. Naopak, je to len začiatok."

Frustácia Angličanov bola veľká. Začalo to rasistickými útokmi na trojicu Jadon Sancho, Marcus Rashford a Saka, ktorí neuspeli v penaltovom rozstrele. Rozpačité reakcie sa objavili aj po tom, čo si anglickí hráči po dekorovaní za druhé miesto dali dolu z krku strieborné medaily.

„Je to obrovská neúcta," napísal na sociálnej sieti bývalý líder kapely Oasis Liam Gallagher. Všetko vyvrcholilo výtržnosťami po finále v londýnskych uliciach, no čiernou škvrnou bolo správanie niektorých fanúšikov už pred zápasom. Na štadión sa totiž dostalo niekoľko ľudí bez vstupenky. Diváci jednoducho prelomili turnikety.

„Toto je hanba nášho futbalu, mrzí nás, že sa to udialo pred jedným zo zápasov, ktorý píše históriu nášho futbalu," uviedla vo vyhlásení Anglická futbalová asociácia (FA).

Zodpovednosť za finálovú prehru zobral Southgate na seba. „O hráčoch, ktorí pôjdu kopať v rozstrele som rozhodol ja na základe toho, čo som videl na tréningu. Takže to beriem na seba. Ale sme jeden tím a spolu vyhrávame a spolu musíme aj prehrať."

Výprava nových majstrov Európy pristála v Ríme v pondelok ráno a v uliciach ich vítalo množstvo fanúšikov. Ešte predtým zverejnil Giorgio Chiellini fotografiu z londýnskeho hotela, na ktorej je trofej Henriho Delaunaya v jeho posteli. Bývalá reprezentačná opora Fabio Cannavaro túto fotografiu komentoval slovami: „Vďaka kapitán. Vďaka tebe je dnes každý pyšný na to, že je Talian."