Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UEFA EURO

ME 2020: Zápas Walesu a Švajčiarska sa skončil remízou

Waleskí futbalisti sa objímajú po remíze 1:1 v zápase základnej A-skupiny Wales - Švajčiarsko na európskom šampionáte vo futbale v Baku v sobotu 12. júna 2021. Foto: FOTO TASR/AP

Oba tímy majú po bode, na čele tabuľky je Taliansko po piatkovom víťazstve nad Tureckom 3:0.

Baku 12. júna (TASR) - Futbalisti Walesu a Švajčiarska remizovali v sobotnom stretnutí A-skupiny majstrovstiev Európy v Baku 1:1. Skóre otvoril Švajčiar Breel Embolo, za Wales odpovedal Kieffer Moore. Oba tímy majú po bode, na čele tabuľky je Taliansko po piatkovom víťazstve nad Tureckom 3:0.

Wales si v stredu 16. júna o 18.00 SELČ zmeria sily s Tureckom opäť v Baku, Švajčiarsko nastúpi o tri hodiny neskôr v Ríme proti domácemu Taliansku.

A-skupina - 1. kolo:

Baku

Wales - Švajčiarsko 1:1 (0:0)

Góly: 74. Moore - 49. Embolo. Rozhodovali: Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), ŽK: Moore - Schär, Mbabu

Wales: Ward – Roberts, Rodon, Davies, Mepham – Morrell, Allen, Ramsey (90.+3 Ampadu) – James (75. Brooks), Moore, Bale
Švajčiarsko: Sommer – Elvedi, Schär, Akanji – Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodríguez – Shaqiri (66. Zakaria) – Embolo, Seferovič (84. Gavranovič)


Úvodnú príležitosť druhého zápasu A-skupiny si vypracoval Wales v 15. minúte, keď James odcentroval do šestnástky a hlavičku Moorea vyrazil nad brvno švajčiarsky brankár Sommer. Švajčiari odpovedali o päť minút neskôr po rohovom kope, Shaqiriho center usmernil pätou Schär, tentoraz sa vyznamenal brankár súpera Ward. V druhej polovici prvého polčasu bol najbližšie k otvoreniu skóre Seferovič. Útočník Švajčiarska sa dostal do troch vyložených šancí, najprv sa obtočil okolo obrancu na hranici šestnástky a ľavačkou tesne minul priestor troch žrdí, krátko pred prestávkou sa opäť rýchlymi krokmi uvoľnil v okolí pokutového územia, namieril však nad brvno. Rovnako dopadol aj v nadstavenom čase prvého dejstva, po práci Embola v šestnástke minul waleskú bránku ešte z bližšej vzdialenosti. Napriek týmto možnostiam sa do kabín išlo za bezgólového stavu.

Aj prvú šancu po zmene strán mali Švajčiari. Embolo prenikol pomedzi obrancov a vypálil z hranice veľkého vápna, Ward jeho strelu vyrazil. V 49. minúte sa však už Švajčiarsko dočkalo otváracieho zásahu, rohový kop putoval na zadnú žrď, odkiaľ sa "koníčkom" presadil Embolo. Wales sa priblížil k vyrovnaniu až po vyše hodine hry, no aj Davies sa dostal iba k strele na kraji šestnástky. Snaha Walesanov však nebola márna a zúročila sa v 74. minúte, keď rozohrali rohový kop nakrátko, Morrell odcentroval na Moorea a ten hlavičkou prekonal Sommera. V záverečnej desaťminútovke riadneho hracieho času sa "draci" dokonca mohli dostať do vedenia, ale Ramsey nedočiahol na prihrávku Brooksa. V 85. minúte poslalo loptu do siete Švajčiarsko zásluhou voleja striedajúceho Gavranoviča, ale gól neplatil po konzultácii s VAR, ktorý poukázal na ofsajd. V závere ešte Ward vytesnil hlavičku Embola a duel, v ktorom mali viac vyložených šancí Švajčiari, sa tak skončil nerozhodným výsledkom.

Hlasy po zápase (zdroj: uefa.com):

Gareth Bale, kapitán Walesu: "Oba tímy sa snažili tvoriť hru, bolo to trocha napäté, ale remíza nie je zlý výsledok a sústredíme sa na pozitíva. Chceli sme zvíťaziť, mali sme šance, ale to aj oni. Keď sme prehrávali 0:1, dokázali sme zabrať, tak ako vždy. Tvrdo sme dreli, na chlapcov som hrdý, teraz sa musíme pripraviť na ďalšie stretnutie."
Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Na pohár sa pozerám ako poloplný. Väčšinu času sme dominovali a vo väčšine herných aspektov sme boli lepší než súper. Mali sme však desaťminútový výpadok, počas ktorého sme inkasovali vyrovnávajúci gól."
Kieffer Moore, autor gólu Walesu: "Pre mňa osobne je to skvelý pocit. Berieme aj remízu, je to dobrá odrazová pozícia. Je pozitívne, že sme dokázali vyrovnať z nepriaznivého stavu. Všetci sme očakávali, že to bude takéto náročné, a užívame si to."
Breel Embolo, autor gólu Švajčiarska: "Som trocha sklamaný z výsledku, mali sme šance na druhý gól, ale nevyužili sme ich. Možno sme po prvom zásahu boli príliš pasívni. Zaslúžili sme si zvíťaziť, je smola, že sa to skončilo remízou. Musíme si však zobrať pozitíva a preniesť si ich do nasledujúceho zápasu."






 1.TALIANSKO11003:0+ 3 3
 2.ŠVAJČIARSKO10101:1+ 01
 3.WALES10101:1+ 01
 4.TURECKO10010:3- 30